UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Svečano otvorena međunarodna ljetna škola na Univerzitetu u Sarajevu „Rethinking the Culture of Tole

 

 

Svečano otvorena međunarodna ljetna škola na Univerzitetu u Sarajevu
„Rethinking the Culture of Tolerance“



U periodu od 19. do 25. septembra 2016. godine na Univerzitetu u Sarajevu održava se treća po redu međunarodna ljetna škola „Rethinking the Culture of Tolerance“, čija je ovogodišnja tema Tolerance and Conflict Prevention and Resolution, from the Neighbourhoods to the International Community, u organizaciji Univerziteta Bicocca u Milanu, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svečano otvaranje međunarodne ljetne škole „Rethinking the Culture of Tolerance“ upriličeno je u ponedjeljak 19. septembra 2016. godine u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Tom prilikom prisutnima su se obratili NJ. E. gospodin Ruggero Corrias, ambasador Republike Italije u BiH, prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Dejan Bokonjić, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i doc. dr. Hamza Karčić, prodekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Naglasivši da su raznolikost i dijalog prednost, NJ. E. ambasador Corrias je povodom otvaranja treće međunarodne ljetne škole naveo da je ovo odgovor mladih ljudi i društva na često previsoke političke tonove.

Rektor prof. dr. Muharem Avdispahić je prilikom obraćanja izrazio zadovoljstvo što se međunarodna ljetna škola o ovoj temi održava u Bosni i Hercegovini, historijskoj zemlji u Evropi, geopolitičkoj cjelini sa kontinuitetom od srednjeg vijeka do danas i sa značajnim bilježenjima o različitim konfesionalnim grupama koje žive u harmoniji već stoljećima.
„Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je u Platformi za djelovanje u ratnim uvjetima 1992. godine izrazilo poseban interes Bosne i Hercegovine da postane članica Evropske unije. Ovih dana se nadamo prijemu pozitivnog odgovora na aplikaciju naše zemlje za dobivanje statusa kandidata. Vrlo smo zahvalni Republici Italiji na potpori ovoj težnji“, istakao je rektor Avdispahić, te dodao: „Nakon što EU napravi korak u smjeru širenja konceptualne osnove svojih samorazumijevanja i potpuno uključi Bosnu i Hercegovinu u EU, BiH će doprinijeti budućnosti EU svojim iskustvom multikulturalnog i multireligijskog življenja u toleranciji već stoljećima, što predstavlja dragocjen i poseban oblik naše nematerijalne kulturne baštine.“

Uvodno predavanje održala je prof. dr. Anna Elisabetta Galeotti sa Univerziteta u Istočnom Pijemontu, a gost međunarodne konferencije je prof. dr. Tariq Modood sa Univerziteta u Bristolu. Profesori Galeotti i Modood su vrhunski stručnjaci na evropskom i svjetskom nivou: profesorica Galeotti je stručnjak za probleme tolerancije, a profesor Modood za pitanje multikulturalizma.

U okviru međunarodne ljetne škole u ponedjeljak 19. septembra u prostorijama Public Room galerije „Evergreen“ otvorena je i izložba fotografija „KO.existence“
Fotografi Matteo Ceschi (iz Milana, Italija) i Jim Marshall (dugogodišnji stanovnik Sarajeva, porijeklom iz Škotske), premda se nisu nikada upoznali, osmislili su „KO.existence“ – crno-bijelu fotoreportažu inspiriranu temom međunarodne ljetne škole „Rethinking the Culture of Tolerance“. Naslov ove serije, „50 fotografija“, ujedno je i izazov gledateljima da preispitaju svoj pojam „suživota“ i time pokušaju izbjeći opasnost od društvenog knock outa, zbog čega je „co.existence“ postao „KO.existence“.

U srijedu 21. septembra 2016. godine, sa početkom u 17:00 sati u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, u okviru međunarodne ljetne škole bit će održana međunarodna konferencija o temi „Rethinking the Culture of Tolerance“.

Međunarodna ljetna škola održava se uz učešće brojnih predavača sa evropskih i regionalnih univerziteta kao i 40 studenata iz više od 20 država.

PROGRAM MEĐUNARODNE LJETNE ŠKOLE




 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC