UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Međunarodna ljetna škola na Univerzitetu u Sarajevu „Rethinking the Culture of Tolerance“

 

 

Međunarodna ljetna škola na Univerzitetu u Sarajevu

„Rethinking the Culture of Tolerance“


U periodu od 19. do 25. septembra 2016. godine na Univerzitetu u Sarajevu bit će održana treća po redu međunarodna ljetna škola „Rethinking the Culture of Tolerance“, čija je ovogodišnja tema Tolerance and Conflict Prevention and Resolution, from the Neighbourhoods to the International Community, u organizaciji Univerziteta Bicocca u Milanu, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svečano otvaranje međunarodne ljetne škole „Rethinking the Culture of Tolerance“ bit će upriličeno u ponedjeljak 19. septembra 2016. godine s početkom u 9:00 sati u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Tom prilikom prisutnima će se obratiti ambasador Italije u BiH i rektori Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U okviru međunarodne ljetne škole bit će održana i izložba fotografija „KO.existence“, te međunarodna konferencija o temi „Rethinking the Culture of Tolerance“.

Otvaranje izložbe fotografija „KO.existence“ bit će upriličeno u ponedjeljak 19. septembra u 19:00 sati u prostorijama Public Room galeriji „Evergreen“ (Avdage Šahinagića 6, Sarajevo). Dvojica fotografa Matteo Ceschi (iz Milana, Italija) i Jim Marshall (dugogodišnji stanovnik Sarajeva, porijeklom iz Škotske) osmislila su „KO.existence“ – crno-bijelu fotoreportažu inspiriranu temom međunarodne ljetne škole „Rethinking the Culture of Tolerance“.


U srijedu 21. septembra 2016. godine sa početkom u 17:00 sati u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u okviru međunarodne ljetne škole bit će održana međunarodna konferencija o temi „Rethinking the Culture of Tolerance“.

Međunarodna ljetna škola se održava uz učešće brojnih predavača sa evropskih i regionalnih univerziteta, kao i 40 studenata iz više od 20 država.
Pitanje tolerancije je jedno od najizazovnijih u savremenom svijetu. Moderni diskurs tolerancije historijski se pojavljuje zajedno sa onim o pluralizmu, slobodi i autonomiji, te pluralističko društvo na globalnom nivou, u Evropi posebno, traži više nego ikada ozbiljno promišljanje samog koncepta zajedno sa kontekstualizacijom obrazaca i prakse tolerancije kao odgovora na nove modele netolerancije i diskriminacije.

Predavanja i seminari trećeg izdanja će se fokusirati na različite obrasce društvenog sukobljavanja u mikro, srednjim i makro dimenzijama. Ispitivat će se i razgovarati o teorijskim konceptima tolerancije, poštovanja i priznanja i njihovog praktičnog značaja u prevenciji strukturnih i političkih oblika nasilja, kao i potraga za pravednim i trajnim rješenjima sukoba u stabilnim demokratijama i tranzicijskim postkonfliktnim društvima.

Ova škola predstavlja dio trogodišnjeg projekta navedenih univerziteta s ciljem podizanja svijesti o toleranciji kao jednom od ključnih pitanja savremenog svijeta. Ljetna škola je 2014. godine održana na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, 2015. godine je realizirana na Univerzitetu u Milanu, a 2016. godine organizira se na Univerzitetu u Sarajevu.


PROGRAM MEĐUNARODNE LJETNE ŠKOLE

 

 

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC