UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Univerzitet u Sarajevu ugovorio pretplate za Web of Science, Scopus i EBSCOhost

 

 

Univerzitet u Sarajevu ugovorio pretplate za

Web of Science, Scopus i EBSCOhost 

 

Da bi se ostvarila misija univerziteta, pristup najnovijim naučnim informacijama u oblasti nastave i  istraživanja, planiranje naučnoistraživačkog rada na temelju dokaza i provođenje vrednovanja istraživačkih programa su od esencijalne važnosti.  Kako bi se ostvario pravovremen pristup kvalitetnim naučno-tehničkim informacijama, od 1. septembra 2016. godine osigurane su pretplate na citatne i agregatne baze podataka koje će zajednici nastavnika, istraživača, studenata i saradnika Univerziteta u Sarajevu omogućiti pristup najnovijoj tekućoj produkciji naučnih časopisa i knjiga (monografskih publikacija), kao i bibliografsko-citatnim bazama koje omogućuju praćenje pojave novih istraživanja (servisi tekućih upozorenja), kao i servise selektivne diseminacije informacija gdje bi svi nastavnici, saradnici i studenti imali svoj istraživački profil i na dnevnoj i sedmičnoj osnovi dobijali automatizirane obavijesti o njihovom polju interesiranja. Agregatne baze punog teksta bi osigurale pristup cjelovitim izdanjima časopisa i knjiga.

Ugovorene su pretplate za sljedeće baze podataka:

Web of Science je bibliografska i citatna baza podataka koja u svoja tri indeksa, Social Sciences Citation Index, Science Citation Index i Arts and Humanities Citation indeks, pokriva više od 18.500 recenziranih časopisa. Omogućava praćenje produkcije sa najvišim impakt faktorima kao i citatne analize koje su od iznimne važnosti za nastavnike i saradnike prilikom priprema njihovih radova za objavljivanje u eminentnim publikacijama.
Ugovoreni period pretplate: 1. 9. 2016–31. 8. 2017. godine.

Scopus je najveća bibliografska i citatna baza za istraživanje recenziranih objava u naučnim časopisima. Scopus ima ugrađene alate koji omogućuju istraživačima da učinkovito prate, analiziraju i vizueliziraju istraživanja lahko i na razini detaljnosti po njihovom izboru. Scopus nudi istraživačima brz, jednostavan i sveobuhvatan izvor za potporu istraživanjima u poljima tehničkih, medicinskih i društvenih nauka kao i u umjetnosti i humanističkim naukama. Scopus nudi pristup preko 22.000+ naslova časopisa od preko 5.000 izdavača, preko 3.800 časopisa u otvorenom pristupu (zlatni put), preko 33 miliona zapisa. Također je ugovoren i pristup bazi podataka SciVal, koja omogućava evaluaciju naučnoistraživačkog rada. Ugovoreni period pretplate: 1. 9. 2016–31. 8. 2019. godine.

EBSCOhost je multidisciplinarna baza podataka punog teksta. Academic Search Complete sadrži više od 8500 periodika s punim tekstom, uključujući više od 7300 recenziranih časopisa. Osim punog teksta, ta baza nudi i indeksiranje i sažetke za više od 12.500 časopisa i ukupno više od 13.200 publikacija, uključujući monografije, izvještaje, dnevni red konferencija itd. Baza podataka sadrži PDF-dokumente sa sadržajem koji potječe čak iz 1887. godine. Većinu je teksta moguće pretraživati u PDF-u. Dostupne su i pretražive reference za više od 1.400 časopisa. MasterFILE Premier sadrži cjelovite tekstove više od 1700 periodika još iz 1975. MasterFILE Premier obrađuje gotovo sva opća područja ali i cjeloviti tekst gotovo 500 referentnih knjiga i više od 164.400 primarnih izvora te zbirku slika s više od 592.000 fotografija, karata i zastava. Baza podataka ažurira se svakodnevno putem portala EBSCOhost. Business Source Complete važna je naučno-poslovna baza podataka, koja sadrži vodeću zbirku bibliografskog i cjelovitog sadržaja. U opsežan materijal koji ta baza podataka sadrži uvrštena su i indeksi i sažeci najvažnijih naučno-poslovnih časopisa još od 1886. godine. Sadrži i pretraživač citiranih referenci iz više od 1.300 časopisa.
Ugovoreni period pretplate: 1. 9. 2016–31. 8. 2017. godine.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC