UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 46. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

 

Održana 46. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

Senat Univerziteta u Sarajevu je 13. jula 2016. godine održao redovnu 46. sjednicu sa dvanaest tačaka dnevnog reda.

Na održanoj sjednici prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je rješenje o imenovanju prof. dr. Mustafe Memića za dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Izvršen je izbor u akademska zvanja za 14 nastavnika sa sedam fakulteta i dvije akademije Univerziteta u Sarajevu. U zvanje redovnog profesora izabrana je mr. Lada Pervan (Arhitektonski fakultet).

Senat Univerziteta u Sarajevu je donio odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Akademiji scenskih umjetnosti, Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Fakultetu zdravstvenih studija, Mašinskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Pedagoškom fakultetu, Pravnom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu.

Data je saglasnost na angažman gostujućih profesora na Stomatološkom fakultetu sa klinikama.

Data je saglasnost Građevinskom fakultetu na plan realizacije nastave (sa listom nastavnika) prvog i drugog ciklusa studijskog programa građevinarstva i studijskog programa geodezije za studijsku 2016/2017. godinu.

Na održanoj sjednici donijete su odluke za 17 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na devet fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnosti na:
•    izmjene nastavnog plana i programa prvog i drugog ciklusa studija dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti;
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa predmeta (obaveznih i izbornih) Katedre pravno-ekonomskih nauka na prvom ciklusu studija na Pravnom fakultetu;
•    izmjene nastavnih programa (silabusa) integriranog studija na Stomatološkom fakultetu sa klinikama.

Data je saglasnost na raspisivanje sljedećih konkursa za upis kandidata na treći ciklus studija (doktorski studij):
•    konkurs za upis studenata na treći ciklus studija (doktorski studij) iz studijskog programa „Mašinske konstrukcije“ na Mašinskom fakultetu u studijskoj 2016/2017. godini;
•    konkurs za upis kandidata na treći ciklus studija (doktorski studij) pod nazivom „Doktorski studij stomatologije” na Stomatološkom fakultetu sa klinikama u studijskoj 2016/2017. godini.

Na održanoj sjednici podržane su inicijative za izmjene i dopune Statuta Univerziteta u Sarajevu kojim se Univerzitet u Sarajevu potvrđuje kao alma mater javnih univerziteta i baštinik historijske tradicije visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, kao i izmjene i dopune koje se odnose na stručna i savjetodavna tijela Senata i broj prorektora Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta je dao saglasnost na dodatni upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija i integriranog studija (prvog i drugog ciklusa) na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2016/2017. godini, organizacionim jedinicama koje zadovoljavaju prostorne i kadrovske kapacitete u skladu sa Standardima i normativima za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo: Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu i Medicinskom fakultetu. Saglasnost na dodatni upis studenata proslijeđena je, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo na konačno odlučivanje.

Na održanoj sjednici Senata utvrđen je prijedlog članova za timove za izradu strategije obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo u ime Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je upoznat s projektom „Škola rodne ravnopravnosti“ koju zajednički organiziraju Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Gender centar Vlade Republike Srpske, a u čijoj realizaciji učestvuju i nastavnici Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta je informiran o posjeti delegacije provincije Gansu (NR Kina) Bosni i Hercegovini u periodu od 17. do 20. jula 2016. godine. Posjeta je organizirana s ciljem upoznavanja delegacije sa aktivnostima Konfučijevog instituta Univerziteta u Sarajevu, koji su osnovali Sjeverozapadni pedagoški univerzitet (NR Kina) i Univerzitet u Sarajevu, te razgovora sa odgovarajućim vladinim institucijama o ekonomskoj saradnji, kulturnoj razmjeni između provincije Gansu, Kantona Sarajevo i drugih regija u Bosni i Hercegovini.

Senat je podržao prisustvo prof. dr. Muharema Avdispahića, rektora Univerziteta u Sarajevu, kao paneliste po pozivu na sastanku rektora i XIII međunarodnom simpoziju univerzitetskih profesora koji će se održati od 7. do 11. septembra 2016. godine u Rimu u organizaciji Vikarijata Rima i Ureda za univerzitetsku pastoralnu brigu, a u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, univerziteta i istraživanja Republike Italije.

Senat je usvojio Izvještaj Izdavačkog savjeta Univerziteta kojim je data saglasnost da se jedna publikacija objavi kao univerzitetsko izdanje.

Senat Univerziteta je usvojio Izvještaj Komisije za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

Donesena je odluka da se rok za podnošenje prijava na Interni poziv za raspodjelu sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti nauke i projekata opremanja institucija nauke od značaja za Federaciju BiH iz Budžeta za 2016. godinu, kao i rok za podnošenje prijava na Interni poziv za dodjelu sredstava iz Fonda Univerziteta u Sarajevu za podršku naučnom usavršavanju na postdiplomskom i doktorskom studiju zaposlenih na Univerzitetu u Sarajevu za 2016. godinu produžava do 31. 10. 2016. godine.
Senat Univerziteta u Sarajevu je donio odluku da jesenji ispitni rok za studente koji studiraju u skladu sa bolonjskim sistemom studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini počinje 29. 08. 2016. godine i traje do 16. 09. 2016. godine.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC