UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 44. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

Održana 44. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

Senat Univerziteta u Sarajevu je 25. maja 2016. godine održao redovnu 44. sjednicu sa osamnaest tačaka dnevnog reda.

Na održanoj sjednici izvršen je izbor u akademska zvanja za 15 nastavnika sa osam fakulteta Univerziteta u Sarajevu i jedan izbor u saradničko zvanje. U zvanje redovnog profesora izabrani su: prof. dr. Enad Korjenić (Prirodno-matematički fakultet) i prof. dr. Nusret Mujagić (Fakultet za upravu – pridružena članica Univerziteta u Sarajevu).

Senat Univerziteta u Sarajevu je donio odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Ekonomskom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Filozofskom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Pravnom fakultetu, Šumarskom fakultetu i Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Data je saglasnost na angažman gostujućih profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na održanoj sjednici donijete su odluke za 35 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na jedanaest fakulteta i jednoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnosti na:
1.    izmjene i dopune nastavnih planova i programa na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu:
•    studij režije i usmjerenja: audiovizuelne umjetnosti (AV-umjetnosti) – prvi ciklus studija na Odsjeku režije,
•    studij glume – prvi i drugi ciklus studija na Odsjeku za glumu,
•    studij produkcije – prvi ciklus studija na Odsjeku za produkciju i menadžment u oblasti scenskih umjetnosti;
2.    izmjenu i dopunu nastavnog plana drugog ciklusa studija „Islamsko bankarstvo“ (Islamic Banking) u saradnji sa Univerzitetom u Boltonu i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu;
3.    izmjenu i dopunu nastavnog plana i programa prvog i drugog ciklusa studija na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu;
4.    izmjene i dopune nastavnih planova i programa na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kako slijedi:
•    korekcija nastavnog plana drugog ciklusa studija – Odsjek za industrijsko inženjerstvo i menadžment,
•    izmjena nastavnog plana i programa prvog ciklusa studija – Odsjek za mašinske konstrukcije,
•    izmjena i dopuna nastavnog plana i programa drugog ciklusa studija – Odsjek za motore i vozila;
5.    elaborat o opravdanosti osnivanja Odsjeka za edukaciju i rehabilitaciju na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
6.    izmjenu i dopunu nastavnog plana i programa prvog ciklusa studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.


Senat Univerziteta u Sarajevu dao je saglasnost na izmjenu Akademskog kalendara Univerziteta u Sarajevu za studijsku 2015/2016. godinu sa Kalendarom aktivnosti organizacije i realizacije studijskih programa na Univerzitetu u Sarajevu za juli i septembar 2016. godine.

Donesena je odluka o dodjeli počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu (doctor honoris causa Universitatis) prof. dr. Sonji Šiljak-Yakovlev, naučnoj savjetnici Nacionalnog centra za naučna istraživanja Francuske (CNRS), profesoru emeritusu Univerziteta Paris-Sud, Faculté des Sciences d'Orsay, Francuska, kao priznanje za unapređenje naučne misli i izuzetan doprinos u naučnom napredovanju akademskog osoblja Univerziteta u Sarajevu i podizanje njihove referentnosti i kompetentnosti na međunarodnom nivou.

Senat Univerziteta u Sarajevu dao je saglasnost na raspisivanje internog poziva za dostavljanje prijava za raspodjelu sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti nauke i projekata opremanja institucija nauke od značaja za Federaciju BiH iz Budžeta za 2016. godinu. Također, imenovana je Komisija za pripremu prijedloga za raspodjelu sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti nauke i projekata opremanja institucija nauke iz Budžeta za 2016. godinu.

Na održanoj sjednici usvojen je Izvještaj Odbora za fondove i stipendije Univerziteta u Sarajevu o dodjeli sredstava iz Fonda „Akademik Edhem Čamo“ kojim se konstatira da dvanaest prijava ispunjava uvjete utvrđene Konkursom i donio odluku o dodjeli tih sredstava.

Senat Univerziteta u Sarajevu dao je saglasnost na izmjenu i dopunu plana upisa kandidata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2016/2017. godini za Akademiju scenskih umjetnosti i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Prijedlog izmjene i dopune plana upisa upućuje se, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo na daljnje postupanje.

U okviru tačke „Informatizacija Univerziteta u Sarajevu“ prof. dr. Saša Mrdović, direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra, prezentirao je izvještaj o provođenju „Strategije razvoja akademske mreže Univerziteta u Sarajevu“. Senat Univerziteta u Sarajevu dao je punu podršku pokretanju procedura javnih nabavki koje su planirane „Strategijom razvoja akademske mreže Univerziteta u Sarajevu“. Data je saglasnost na potpisivanje memoranduma o poslovno-tehničkoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i „BH Telecoma d.d. Sarajevo“ koji će, u ime Univerziteta u Sarajevu, potpisati rektor Univerziteta u Sarajevu i dekani/direktori organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu. Članovi Senata su informirani o mogućnostima realizacije nabavke Microsoft licenci za Univerzitet u Sarajevu, te su dali podršku daljnjim aktivnostima u cilju realizacije navedenih djelatnosti.

Na održanoj sjednici prihvaćena je pisana informacija prof. dr. Muharema Avdispahića, rektora Univerziteta u Sarajevu, o dostignutom stepenu realizacije projekta „Izgradnja i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu“.

Na održanoj sjednici Senata razmatrane su mogućnosti trajnog smještaja Instituta za istoriju u prostoru Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Sredstva za plaćanje zakupnine Savezu samostalnih sindikata obezbijeđena su do 30. juna 2016. godine. Kako bi se blagovremeno osigurao smještaj i bili stvoreni adekvatni uvjeti za rad Instituta, upućen je dopis Vladi Kantona Sarajevo kojim se predlaže renoviranje dijela objekta 3 u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, što bi moglo biti i trajno rješenje za Institut za istoriju.

Senat Univerziteta u Sarajevu podržava inicijative fakulteta Grupacije tehničkih nauka za odgodu primjene Jedinstvenog pravilnika o plaćama i naknadama osoblja Univerziteta u Sarajevu i Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu za izmjene i dopune Jedinstvenog pravilnika. Komisija u sastavu: prof. dr. Samim Konjicija, prof. dr. Šaćir Filandra i prof. dr. Muhamed Ajanović će pripremiti tekst inicijative sa detaljnim obrazloženjem zahtjeva za odgodu primjene Jedinstvenog pravilnika o plaćama i naknadama osoblja Univerziteta u Sarajevu, koja će se uputiti Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu na razmatranje.

Senat Univerziteta je usvojio Izvještaj Komisije za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

U okviru tačke „Međunarodna saradnja“ Senat Univerziteta u Sarajevu je podržao službeno putovanje i posjetu prof. dr. Muharema Avdispahića, rektora Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetu Northwest Normal, Lanzhou (Republika Kina), u cilju nastavka saradnje i razvoja Konfučijevog instituta Univerziteta u Sarajevu. Službeno putovanje, po pozivu predsjednika Univerziteta Northwest Normal, bit će realizirano u periodu od 27. maja do 4. juna 2016. godine.
Senat Univerziteta u Sarajevu dao je saglasnost na zaključivanje sporazuma o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Northwestern, Evanston (SAD).

Senat je usvojio Izvještaj Izdavačkog savjeta Univerziteta kojim je data saglasnost da se dvije publikacije objave kao univerzitetska izdanja. Također, Senat je donio Odluku o izmjeni jednog člana Redakcije Pregleda: časopisa za društvena pitanja.

Na održanoj sjednici Senat Univerziteta u Sarajevu je prihvatio inicijativu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu kojom se predviđa obilježavanje 31. maja, koji je proglašen za dan kojim se obilježava ratni zločin koji je počinjen nad nesrpskim stanovništvom u Prijedoru. Inicijativa Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu upućuje se svim organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu da na adekvatan način obilježe ovaj dan.
 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC