UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Obilježeno 70 godina rada i postojanja Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

 

Obilježeno 70 godina rada i postojanja Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

 

Povodom obilježavanja 70 godina rada Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u srijedu 6. aprila 2016. godine u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu održana je svečana sjednica Nastavno-naučnog vijeća Pravnog fakulteta.

Kao najstariji pravni fakultet u državi, osnovan 1946. godine, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu je svestrano pomagao osnivanje i razvoj drugih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu razvija i jača međunarodnu naučnu saradnju. Njegovi članovi sudjeluju u radu mnogih međunarodnih institucija i tijela, angažirani su kao istaknuti stručnjaci u radu različitih državnih organa i tijela i daju veliki doprinos stvaranju bosanskohercegovačkog pravnog sistema, uspostavi pravne države i odgajanju novih naraštaja pravnika na najboljim evropskim pravnim tradicijama. Matičari Pravnog fakulteta bili su: akademik Mehmed Begović, redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, akademik Gorazd Kušej, redovni profesor Pravnog fakulteta u Ljubljani, i prof. dr. Pavao Rastovčan, redovni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Svečanu sjednicu Nastavno-naučnog vijeća Pravnog fakulteta otvorio je dekan prof. dr. Borislav Petrović.

„Od prve školske 1946/47. godine, kada je upisano 334 studenta, do danas je diplomiralo 14.863 studenata, magistriralo je 225 studenata, 323 studenta završilo je drugi ciklus studija, a   doktoriralo je 120 kandidata“, naveo je dekan Petrović, te istakao da je interesiranje studenata za Pravni fakultet vrijedno pažnje, bez obzira na enormno veliki broj pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini, što govori u prilog kvalitetu ovog studija, a ujedno je i permanentna obaveza da „naš kolektiv bude na visini akademskog zadatka“. Prilikom obraćanja dekan Petrović je predstavio razvoj Fakulteta, aktivnosti studenata i studentskih asocijacija, rad nastavnog i nenastavnog osoblja i ostvarenu međunarodnu saradnju, te govorio o posvećenosti različitim pravnim disciplinama, međunarodnoj saradnji, izdavačkoj djelatnosti, saradnji sa pravosudnim i drugim institucijama.

Povodom jubileja, 70 godina Pravnog fakulteta, obratio se gospodin Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, istakavši da je tokom svoje plodne historije Pravni fakultet značajno pridonio daljnjem širenju pravnih znanja i utemeljenju pravne države Bosne i Hercegovine, osposobljavajući generacije sudija i advokata i drugih specijalizanata prava.

„Vrijedi istaći da Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu nije djelovao samo u službi obrazovanja već je u dobroj mjeri mlade ljude odgajao u duhu naše tradicije koja nalaže da poštujemo svoju historiju, porijeklo i šarolikost našeg kulturnog i religijskog prostora. Od posebnog je značaja da se budući naraštaji i dalje razvijaju u tom duhu, i u duhu državnika i naučnika koji su prošli kroz ovu instituciju, poput Aleksandra Solovjeva, Hamdije Čemerlića, Alije Izetbegovića, Sulejmana Tihića, Kasima Begića, Vlade Jokanovića, Samuela Kamhija i drugih“, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH gospodin Bakir Izetbegović. Također, istakao je da je nakon obnavljanja državnosti Bosne i Hercegovine Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu nastavio svoje bogato naučno i obrazovno djelovanje, što je danas od izuzetnog značaja s obzirom na primarnu zadaću i aktivno uključivanje Bosne i Hercegovine u procese euroatlantskih integracija.

 „Svi bitni procesi i odnosi u modernoj državi su uređeni zakonima. Samo dobro obrazovani pravnici mogu izraditi kvalitetne i dobre zakone. Samo kvalitetni i dobri zakoni mogu izgraditi stabilnu i prosperitetnu državu“, naglasio je gospodin Bakir Izetbegović.

U ime akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu prisutnima se obratio prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, istakavši da je pravo jedan od temelja univerziteta.

„Kada je 1537. Sarajevo upisano na listu akademskih centara u ovom dijelu evropskog kontinenta, jedna od pet oblasti koja je vakufnamom bila određena da se izučava su osnove prava. Prva ustanova postsekundarnog obrazovanja u doba austrougarske uprave bila je viša Šerijatska sudačka škola 1887. godine“, naveo je rektor Avdispahić.

Istakavši nemjerljiv značaj kvalitetnog obrazovanja u svim područjima prava kad Bosna i Hercegovina treba da prođe put od dejtonske do evropske, na vanjskom planu postane suverena u istoj mjeri u kojoj su danas suverene moderne države svijeta, na unutarnjem postane uređena pravna država, rektor Avdispahić je naveo da je jedinstven izazov preplitanja anglosaksonske i kontinentalne tradicije s kojim se u sadašnjem sistemu susrećemo.

Rektor Avdispahić je također podsjetio na događaj kada je na Univerzitetu, u zgradi Pravnog fakulteta, 1998. osnovan Centar za ljudska prava, te istakao da su njegov savjet činili predstavnici Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Ombudsmena BiH, Helsinškog komiteta BiH, Evropskog trening i istraživačkog centra Univerziteta u Grazu, Ureda visokog predstavnika u BiH, Ureda Vijeća Evrope, Evropske komisije i OSCE misije u BiH.

„Program iz Evropskih studija uveden je u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije na prelazu milenija – 2000. godine. Naša stvarnost nas navodi da na Univerzitetu Evropske studije shvatimo u širem kontekstu, tako da obuhvate i briselske i strazburške acquis, dakle, pravne tekovine Evropske unije kojoj stremimo i pravne tekovine Evropskog suda za ljudska prava, tijela Vijeća Evrope kojem od 2003. godine pripadamo“, naveo je rektor Avdispahić, te dodao: „Historijske su za ovaj region presude Evropskog suda za ljudska prava, određivat će budućnost našeg društva i države. Na drugačiji način će to biti također s presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i presudom Međunarodnog suda pravde. Uspješnost našeg evropskog puta ovisit će o kvalitetu i dinamici usaglašavanja s pravnim tekovinama Evropske unije. Pred tim velikim zadacima, želim vam puno uspjeha u vašem daljem radu na opću korist bosanskohercegovačkog društva i države.“

U srijedu 6. aprila 2016. godine održan je okrugli sto pod nazivom „Bolonjski proces: reforma reformiranog studija prava?“, dok je u četvrtak 7. aprila, u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Istanbulu i Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, održana međunarodna konferencija pod nazivom „Peti dani bosanskohercegovačkog, turskog i hrvatskog prava“.



 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC