UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana završna radionica „Rezultati internog benchmarkinga na Univerzitetu u Sarajevu“

 

Održana završna radionica

„Rezultati internog benchmarkinga na Univerzitetu u Sarajevu“

 

U okviru implementacije Tempus projekta Benchmarking kao instrument za unapređenje učinkovitosti visokog obrazovanja (Benchmarking as a tool for improvement of higher education performance – BIHTEK) u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu je u srijedu 10. februara 2016. godine održana završna radionica „Rezultati internog benchmarkinga na Univerzitetu u Sarajevu“.

Cilj završne radionice bilo je prezentiranje rezultata procesa internog benchmarkinga provedenog na Univerzitetu u Sarajevu kao i predstavljanje rezultata aktivnosti u vezi sa poboljšanjem vidljivosti Univerziteta u Sarajevu te aktivnosti Ekonomskog fakulteta koje značajno doprinose poboljšanju vidljivosti i impaktu Univerziteta.

Na održanoj radionici diskutirano je o predloženom planu aktivnosti za poboljšanje vidljivosti Univerziteta u Sarajevu, koji je nastao na osnovu najbolje prakse i iskustava članica Univerziteta i koji daje odgovor na koji način možemo unapređivati kvalitet akademske edukacije i u ovako neadekvatnom socio-ekonomskog okruženju. Također, na radionici je istaknuta i uloga Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC) te novog HR programa koji trebaju olakšati i pospješiti rad na unapređenju kvaliteta Univerziteta u Sarajevu.

U okviru radionice prisutni su imali priliku čuti izlaganje prof. dr. Faruka Mekića, prorektora Univerziteta o temi „QS-EECA 2015 – prepoznatljivost UNSA na regionalnim rang-listama i kako dalje“. O doprinosu Ekonomskog fakulteta prepoznatljivosti Univerziteta u Sarajevu govorila je prof. dr. Jasmina Selimović, prodekanesa Ekonomskog fakulteta. Rezultate internog benchmarkinga na Univerzitetu u Sarajevu predstavila je doc. dr. Dušanka Bošković, a prof. dr. Saša Mrdović izlagao je o ulozi UTIC-a u aktivnostima koje proizlaze iz akcionog plana. Doc. dr. Vedran Ljubović predstavio je dio HR programa – aktivnost projekta usmjerenu ka stvaranju uvjeta za poboljšanje prepoznatljivosti Univerziteta u Sarajevu.

Učesnici radionice su upoznati da je jedan od najprestižnijih sistema za rangiranje univerziteta, QS World University Ranking, objavio rezultate rangiranja za 2015. godinu. Univerziteti su analizirani u devet kategorija: akademska reputacija, reputacija kod poslodavaca, brojčani odnos nastavnici – studenti, nastavno osoblje sa doktoratom, strani studenti, citiranost radova i web utjecaj. Rangiranje se provodi u cijelom svijetu, a pored centralne liste, uvedeno je i makroregionalno rangiranje. Bosna i Hercegovina je sa još dvadeset zemalja u regiji Emerging Europe and Central Asia (EECA) – Dolazeća Evropa i Centralna Azija. Ove godine je evaluirano više od 500 univerziteta iz ove makroregije, od tog je rangirano njih 300, a podaci objavljeni za top 150. Svaki treći od ovih 150 univerziteta je iz Rusije. Među prvih 100 je 12 univerziteta iz Turske, 10 iz Poljske, po 8 iz Češke i Kazahstana. S područja bivše Jugoslavije 6 univerziteta se kvalificiralo među prvih 150: Ljubljana (na 25. mjestu), Zagreb (38), Beograd (66), Maribor (80), Sarajevo (111–120) i Novi Sad (131-140). Ovaj uspjeh Univerziteta u Sarajevu posebno dobija na značaju uporede li se uvjeti u kojim bosanskohercegovački univerziteti djeluju s uvjetima u ostalih 19 država, od koji je 10 članica EU. 
Također, u januarskom izdanju Webometrics rangiranja visokoškolskih ustanova Univerzitet u Sarajevu je napravio skok od 420 mjesta u odnosu na julsko izdanje 2015. godine, kada je Univerzitet u Sarajevu bio pozicioniran na 2270. mjesto između 24.000 univerziteta. Ovo je značajan iskorak i odraz je zajedničkih napora akademskog i neakademskog osoblja Univerziteta u proteklom semestru na promicanju otvorenosti, utjecaja i izvrsnosti Univerziteta u Sarajevu.
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu je u augustu 2015. godine dobio još jednu međunarodnu akreditaciju za visoko obrazovanje, nakon čega je postao prvom visokoobrazovnom institucijom u Bosni i Hercegovini sa AACSB institucionalnom akreditacijom (The Association to Advance Collegiate Schools of Business).

Tempus projekt Benchmarking kao instrument za unapređenje učinkovitosti visokog obrazovanja (Benchmarking as a tool for improvement of higher education performance – BIHTEK) ima za svrhu uvođenje benchmarking prakse na osam javnih univerziteta u BiH s ciljem jačanja sistema upravljanja kvalitetom i uspostavljanja procesa stalnog unapređenja visokog obrazovanja u BiH.
Konzorcij projekta čini osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini (Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Univerzitet u Bihaću, Univerzitet u Tuzli), tri univerziteta iz Evropske unije (Univerzitet KaHo Sint-Lieven, Belgija, koordinator projekta, Univerzitet u Vigu, Španija, Univerzitet u Paderbornu, Njemačka), Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, četiri ministarstva za obrazovanje u BiH i CEENQA.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC