UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana tematska sjednica tijela Univerziteta u Sarajevu sa premijerom Kantona Sarajevo i ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

 

 

Održana tematska sjednica tijela Univerziteta u Sarajevu

sa premijerom Kantona Sarajevo i ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

 

U petak 13. novembra 2015. godine održana je tematska sjednica Senata i Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu kojoj su prisustvovali gospodin Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, i prof. dr. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Tematskom sjednicom je predsjedavao prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu. Uz članove Senata, predsjednika Upravnog odbora dr. Mevludina Mekića i članove Upravnog odbora, sjednici su prisustvovali i dekani organizacionih jedinica Univerziteta.


Sjednicu o temi „Funkcionalna integracija Univerziteta u Sarajevu: institucionalna autonomija i društvena odgovornost“ otvorio je prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, podsjetivši da je ovo druga sjednica tijela Univerziteta sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo u ovom sazivu. Prva tematska sjednica održana je 22. aprila 2015. godine, a proteklih sedam mjeseci bio je period intenzivnog rada, naglasio je rektor Avdispahić te dodao: „U strateškom pogledu, unutar realizacije Programa rada Univerziteta u Sarajevu stigli smo do domena finansija. Senat je nakon provedene javne rasprave utvrdio Prijedlog Jedinstvenog pravilnika o plaćama i naknadama osoblja Univerziteta u Sarajevu, čije je razmatranje Upravni odbor odgodio za narednu sjednicu. Upravni odbor je utvrdio Prijedlog Pravilnika o utrošku vanbudžetskih sredstava koji je proslijeđen Ministarstvu na daljnje postupanje.“


Naglašeno je i da su prvi put na Univerzitetu urađeni, te nakon toga i usvojeni, sljedeći dokumenti:

1.    Izvještaj o radu integriranog Univerziteta u Sarajevu za 2014. godinu

2.    Program rada integriranog Univerziteta u Sarajevu za 2015. godinu

3.    Zbirni finansijski izvještaj integriranog Univerziteta u Sarajevu za 2014. godinu

4.    Zbirni finansijski plan integriranog Univerziteta u Sarajevu za 2015. godinu

5.    Plan javnih nabavki integriranog Univerziteta u Sarajevu za 2015. godinu

6.    Finansijski plan integriranog Univerziteta u Sarajevu za trogodišnji period 2015–2017. godine


Rektor prof. dr. Muharem Avdispahić je naveo šta Univerzitet u Sarajevu i Vlada Kantona Sarajevo poduzimaju u vezi sa trajnim i sistemskim rješavanjem načina grijanja u Kampusu Univerziteta. Razgovarano je i o završetku izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, problemu dugovanja Farmaceutskog fakulteta, aktuelnom pitanju u vezi sa interdisciplinarnim/multidisciplinarnim studijem po modelu 4 + 1 na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu te potrebi da se u što skorije vrijeme izaberu legitimni predstavnici studenata u Senat i tijela Univerziteta.


„Moramo nastaviti razgovore koje smo prije sedam mjeseci otvorili o procesu integracije Univerziteta“, naglasio je premijer Kantona Sarajevo gospodin Elmedin Konaković te naveo da se Vlada ne želi miješati u ključne odluke u vezi sa integrativnim procesima na Univerzitetu ukoliko to ne bude morala. Prvi korak integracije, podsjetio je premijer Konaković, napravljen je formiranjem Upravnog odbora Univerziteta, te naveo da je potrebno dalje raditi na rješavanju sistema finansiranja Univerziteta, usaglašavanju tranši i uređenju finansijskih odnosa na Univerzitetu. Istakavši problem hiperprodukcije kadrova, premijer Konaković je naglasio da je potrebno vršiti praćenje potreba tržišta rada kroz plansku upisnu politiku, što bi trebalo biti riješeno donošenjem strategije razvoja Univerziteta u Sarajevu.


Istakavši uspješan rad Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu te saradnju između tijela Univerziteta, prof. dr. Mevludin Mekić, predsjednik Upravnog odbora, naglasio je da će i u narednom periodu Upravni odbor nastaviti svoj rad s ciljem osiguranja zakonitosti finansijskog i ukupnog poslovanja Univerziteta u Sarajevu.


Govoreći o integrativnim procesima na Univerzitetu, prof. dr. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, naglasio je da je u toku formiranje komisije za utvrđivanje kriterija za finansiranje Univerziteta u Sarajevu kao javne visokoškolske ustanove.


O pitanju funkcionalne integracije, institucionalne autonomije i društvene odgovornosti Univerziteta u Sarajevu diskutirali su predstavnici svake grupacije nauka/umjetnosti: prof. dr. Salih Fočo (Grupacija humanističkih nauka), prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo (Grupacija medicinskih nauka), prof. dr. Rifat Škrijelj (Grupacija prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka), prof. dr. Izet Bijelonja (Grupacija tehničkih nauka), prof. Pjer Žalica (Grupacija umjetnosti), prof. dr. Željko Šain (Grupacija društvenih nauka), prof. dr. Naris Pojskić, direktor Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, i članovi Upravnog odbora prof. dr. Munir Talović i gospodin Osman Topčagić.


Dogovoreno je da se naredna sjednica o ovim i drugim temama organizira u narednih mjesec dana.



 

 

 

 

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC