UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Neophodno urgentno rješavanje problema snabdijevanja toplotnom energijom korisnika Kampusa Univerziteta u Sarajevu


 

 

Neophodno urgentno rješavanje problema snabdijevanja

toplotnom energijom korisnika Kampusa Univerziteta u Sarajevu

 

Povodom rješavanja problema snabdijevanja toplotnom energijom korisnika Kampusa Univerziteta u Sarajevu zbog početka studijske 2015/2016. godine, u utorak 29. 9. 2015. godine su ministri za obrazovanje, nauku i mlade i pravde i uprave Kantona Sarajevo, prof. dr. Elvir Kazazović i gospodin Enver Smajkan, održali sastanak sa prof. dr. Muharemom Avdispahićem, dr. h. c., rektorom Univerziteta u Sarajevu.

Ministar Kazazović je predložio da „Unis – Energetika“ u roku od tri dana iznese prijedlog rješenja problema grijanja u Kampusu, nakon čega će Vlada Kantona Sarajevo donijeti konačnu odluku o tome jer, kako je pojasnio rektor Avdispahić tokom sastanka, ovo preduzeće od 2009. godine bespravno koristi objekt kotlovnice u Kampusu, a tu svoju poziciju koristi za ucjenu Univerziteta i njegovih članica kroz nametanje ugovora o grijanju koji su štetni po ovu ustanovu.

Tokom sastanka rektor Avdispahić je informirao prisutne kako je, kao uvjet za vraćanje u posjed kotlovnice Univerzitetu u Sarajevu, „Unis – Energetika“ postavila zahtjev za nadoknadu sredstava koja su utrošena za ulaganja koja su vršena bez saglasnosti Univerziteta i mimo njegovih potreba.

„Sporna ulaganja nisu rezultat potreba korisnika Kampusa nego biznis-plana 'Unis – Energetike' koji se odnosio na velike korisnike poput Državne bolnice, UNITICA-a, 'Holiday Inna', 'Alte', koji su davno otkazali nepovoljne ugovore i našli alternativna rješenja. Izgubljena dobit Univerziteta u Sarajevu, uslijed bespravnog korištenja kotlovnice od strane 'Unis – Energetike', iznosi preko 700  hiljada KM“, naglasio je rektor Avdispahić, te dodao da se hitno moraju pronaći trajna sistemska rješenja.

Ovom prilikom ministar Smajkan je još jednom potcrtao da „Unis – Energetika“ nezakonito koristi kotlovnicu u Kampusu od 2009. godine, te da je organizacionim jedinicama koje koriste toplotnu energiju u ovom objektu potrebno osigurati grijanje po ekonomskim cijenama.

Podsjećanja radi, Odlukom Vlade Kantona Sarajevo iz 2011. godine prostor i postrojenja u kotlovnici u Kampusu Univerziteta u Sarajevu dati su na korištenje, bez naknade, KJKP „Toplane Sarajevo“ radi vršenja proizvodnje i distribucije toplotne energije korisnicima sa sjedištem u Kampusu Univerziteta u Sarajevu i drugim korisnicima koji su priključeni na tu kotlovnicu.

Sastanku su prisustvovali i gospodin Kemal Karić, pravobranilac Kantona Sarajevo, gospodin Adil Pašić, direktor „Unis – Energetike“, dr. sc. Suvad Konaković, generalni sekretar Univerziteta, te dekani, direktori i predstavnici fakulteta i instituta Univerziteta koji koriste toplotnu energiju u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

 


 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC