UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 35. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

 

Održana 35. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

Senat Univerziteta u Sarajevu je 15. jula 2015. godine održao redovnu 35. sjednicu sa osam tačaka dnevnog reda.

Na održanoj sjednici prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je rješenja o imenovanju prof. dr. Šaćira Filandre za dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i dr. Narisa Pojskića za direktora Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

Izvršen je izbor u akademska zvanja za 46 nastavnika sa dvanaest fakulteta i tri akademije. U zvanje redovnog profesora izabrani su: prof. dr. Amela Hadžimejlić-Kečo (Akademija likovnih umjetnosti), prof. dr. Lada Sadiković (Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije), prof. dr. Adisa Parić (Prirodno-matematički fakultet), prof. dr. Nihad Fejzić (Veterinarski fakultet).

Senat Univerziteta u Sarajevu je donio odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Akademiji likovnih umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Fakultetu zdravstvenih studija, Farmaceutskom fakultetu, Katoličkom bogoslovnom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Pedagoškom fakultetu i Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na održanoj sjednici donijete su odluke za 35 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na deset fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnosti na:

•    novi nastavni plan i program prvog ciklusa studija u saradnji Griffith College Dublin i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu;

•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa prvog ciklusa studija, smjer: Menadžment u sportu, na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu;

•    izmjene i dopune programa prvog ciklusa studija za imame, hatibe i mualime na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu;

•    izmjene i dopune nastavnog plana drugog ciklusa studijskog programa građevinarstva, odsjek: Hidrotehnika, na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu;

•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa prve godine trećeg ciklusa studijskog programa geodezije na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu;

•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa prvog i drugog ciklusa studija na Fakultetu za upravu, pridruženoj članici Univerziteta u Sarajevu.

Data je saglasnost na raspisivanje sljedećih konkursa za upis kandidata:

•    Konkurs za upis kandidata u I godinu trećeg ciklusa studija (doktorski studij) na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini;

•    Konkurs za upis prve generacije studenata interdisciplinarnog master studija pod nazivom „Jedinstveno zdravlje“ Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini.

Senat Univerziteta u Sarajevu je na održanoj sjednici dao saglasnost na zahtjeve za dodatni upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini organizacionim jedinicama koje zadovoljavaju prostorne i kadrovske kapacitete u skladu sa „Standardima i normativima za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo“. Zahtjevi organizacionih jedinica za dodatni upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini bit će upućeni, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo na saglasnost.

Članovi Senata su upoznati sa izvještajem o realizaciji međunarodne naučne konferencije „Srebrenica 1995–2015.: Evaluacija naslijeđa i dugoročnih posljedica genocida“ koja je, povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici, održana od 9. do 11. jula 2015. godine u Sarajevu, Tuzli i Srebrenici (Potočari). Organizatori konferencije bili su Univerzitet u Sarajevu – Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Univerzitet u Tuzli i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Na konferenciji su učestvovala 83 istraživača iz BiH i inozemstva i prezentirano je 75 referata.

Članovima Senata je predstavljen Priručnik za izradu i upotrebu standarda kvalifikacija i zanimanja u Bosni i Hercegovini, koji je rezultat zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope „Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“. Priručnik je izrađen kako bi pojasnio ulogu standarda kvalifikacija i zanimanja i kako ih najbolje iskoristiti u BiH na individualnom, institucionalnom i nivou cijele zemlje. Između ostalog, u Priručniku se savjetuju i podržavaju visokoškolske ustanove u izradi inovativnih, visokokvalitetnih studijskih programa priznatih u Evropi.

Senat Univerziteta je upoznat sa informacijom o izvršenju Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini koju je Vijeće ministara BiH usvojilo na 9. sjednici održanoj 2. juna 2015. godine, te s tim u vezi donesenim zaključcima.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC