UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 34. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

 

Održana 34. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

Senat Univerziteta u Sarajevu je 24. juna 2015. godine održao redovnu 34. sjednicu sa 14 tačaka dnevnog reda.
Na održanoj sjednici prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je rješenje o imenovanju prof. mr. Marine Finci za dekana Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Članovi Senata su upoznati sa organizacijom međunarodne naučne konferencije Srebrenica 1995–2015.: Evaluacija naslijeđa i dugoročnih posljedica genocida koja će, povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici, biti održana od 9. do 11. jula 2015. godine u Sarajevu, Tuzli i Potočarima. Organizatori konferencije su Univerzitet u Sarajevu – Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Univerzitet u Tuzli i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Na konferenciji će učestvovati 84 izlagača iz BiH i inozemstva i bit će prezentirano 75 referata.

Jednoglasno je podržan prijedlog programa rada Univerziteta u Sarajevu za 2015. godinu i isti će biti proslijeđen Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu na daljnje postupanje.

Izvršen je izbor u akademska zvanja za 21 nastavnika sa sedam fakulteta i jedne akademije te je data saglasnost za jedan izbor u naučno zvanje na jednom fakultetu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je donio odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Elektrotehničkom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, Fakultetu zdravstvenih studija, Filozofskom fakultetu, Građevinskom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Pedagoškom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Stomatološkom fakultetu sa klinikama, Šumarskom fakultetu i Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Data je saglasnost na angažman gostujućih profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na održanoj sjednici donijete su odluke za 44 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka/umjetnosti na devet fakulteta i jednoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnosti na:
•    listu izbornih predmeta za studijsku 2015/2016. godinu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu;
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa na Odsjeku za mašinski proizvodni inžinjering na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu;
•    izmjene nastavnog plana i programa integriranog studija prema bolonjskom sistemu na Stomatološkom fakultetu sa klinikama Univerziteta u Sarajevu;
•    izmjene i dopune master programa „Upravljanje državom i nevladinim organizacijama“ Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.


Data je saglasnost na raspisivanje sljedećih konkursa za upis kandidata na treći ciklus studija (doktorski studij):
•    Konkurs za upis studenata na treći ciklus studija (doktorski studij) iz oblasti: automatika i elektronika, elektroenergetika, računarstvo i informatika i telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini;
•    Konkurs za upis studenata na treći ciklus studija (doktorski studij) „Upravljanje državom, javnim i civilnim sektorom“ Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Data je saglasnost na cijenu interdisciplinarnog studija „Informatika u upravi“ u realizaciji Fakulteta za upravu, Prirodno-matematičkog fakulteta i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je prihvatio sporazumne prijedloge teksta ugovora koji će biti potpisani između Vlade Kantona Sarajevo i osnivača teoloških fakulteta (Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet).
Na sjednici je prihvaćen prijedlog Pravilnika o službenim putovanjima Univerziteta u Sarajevu te će isti biti proslijeđen Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu na daljnje postupanje.

Senat je usvojio Izvještaj Izdavačkog savjeta Univerziteta kojim je data saglasnost da se tri publikacije objave kao univerzitetska izdanja. Na inicijativu Izdavačkog savjeta Univerziteta Senat je donio zaključak da organizacione jedinice koje izdaju vlastite publikacije koje nisu univerzitetska izdanja mogu koristiti znak Univerziteta u Sarajevu na korici i naslovnoj stranici publikacija samo uz prethodnu saglasnost Izdavačkog savjeta Univerziteta u Sarajevu.

U okviru tačke „Međunarodna saradnja“ Senat Univerziteta u Sarajevu je donio odluke o davanju saglasnosti na:
•    potpisivanje memoranduma o razumijevanju i sporazuma o razmjeni studenata između Hankuk univerziteta za strane studije (Seoul, Koreja) i Univerziteta u Sarajevu,
•    produženje Sporazuma o saradnji između Tehničkog univerziteta u Istanbulu i Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta je usvojio Izvještaj Komisije za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC