UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 33. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

 

Održana 33. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

Senat Univerziteta u Sarajevu je 27. maja 2015. godine održao redovnu 33. sjednicu sa 16 tačaka dnevnog reda.
Na održanoj sjednici prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je rješenja o imenovanju prof. dr. Izeta Bijelonje za dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Zuhdije Hasanovića za dekana Fakulteta islamskih nauka i prof. dr. Fatiha Destovića za vršioca dužnosti dekana Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je priznanje Univerziteta u Sarajevu Nagrada za mir i progres dr. Arneu Johanu Vetlesenu, profesoru Univerziteta u Oslu, za izuzetan doprinos afirmaciji i ugledu Univerziteta u Sarajevu u zemlji i inostranstvu i razvoj mira, humanizma i progresa u svijetu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je razmatrao Mišljenje Odbora za normativna pitanja u vezi sa sastavom komisije za provođenje postupka izbora dekana na organizacionim jedinicama Univerziteta u slučajevima kada nije moguće iz sastava redovnih i vanrednih profesora u punom radnom vremenu na nekoj od članica Univerziteta imenovati komisiju predviđenu članom 98. stav (1) Statuta Univerziteta u Sarajevu, te je s tim u vezi donio Odluku o sastavu komisije za provođenje postupka izbora dekana u takvoj situaciji.

Data je prethodna saglasnost na listu kandidata koji ispunjavaju uvjete Konkursa za izbor direktora Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

Izvršen je izbor u akademska zvanja za 30 nastavnika sa deset fakulteta, te je data saglasnost za jedan izbor u naučno zvanje na jednom institutu. Izvršen je izbor sljedećih redovnih profesora: prof. dr. Meliha Bašić (Ekonomski fakultet), prof. dr. Jadranka Kapić (Ekonomski fakultet), prof. dr. Nedžad Korajlić (Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije), prof. dr. Dželal Ibraković (Fakultet političkih nauka), prof. dr. Sabahudin Bajramović (Poljoprivredno-prehrambeni fakultet), prof. dr. Meliha Povlakić (Pravni fakultet).

Senat Univerziteta u Sarajevu je donio Odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Akademiji scenskih umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Fakultetu zdravstvenih studija, Mašinskom fakultetu, Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu i Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Odobrena je ekvivalencija izvršenih izbora na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te je data saglasnost na angažman gostujućih profesora na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.


Na održanoj sjednici donijete su odluke za 29 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na devet fakulteta i jednoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnosti na:
•    nastavni plan drugog ciklus studija „Marketing menadžment“ u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa petogodišnjeg integriranog studija na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,
•    nastavni plan i program integriranog studija „Medicina“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,
•    nastavni plan i program interdisciplinarnog master studija „Jedinstveno zdravlje“ Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa prvog i drugog ciklusa studija na smjerovima Odbrambene tehnologije, Mašinske konstrukcije i Industrijsko inženjerstvo i menadžment na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa trećeg ciklusa studija na svim smjerovima Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,
•    nastavni plan i program zajedničkog interdisciplinarnog studija „Informatika u upravi“ u realizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Fakulteta za upravu, pridružene članice Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa master studija „Evropski regionalni master program iz demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi“ Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu,
•    program cjeloživotnog učenja (neciklično obrazovanje) „Ljetna škola interkulturalne filologije – Bosna i Hercegovina između istoka i zapada“ Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Data je saglasnost na raspisivanje sljedećih konkursa za upis kandidata na treći ciklus studija (doktorski studij):
•    konkurs za upis sedme generacije polaznika doktorskog studija u okviru bolonjskog modela („3 + 2 + 3”) na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini,
•    konkurs za upis treće generacije polaznika doktorskog studija na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini.

Razmatrana je inicijativa Grupacije medicinskih nauka Univerziteta u Sarajevu za realizaciju drugog ciklusa (specijalistički – master) studija za članice Grupacije medicinskih nauka, te je zaključeno da se Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uputi zahtjev da se Grupaciji medicinskih nauka omogući organiziranje specijalističkog studija iz medicinske oblasti koji će rezultirati univerzitetskom diplomom.

Senat Univerziteta je dao saglasnost na prijedlog teksta konkursa i plana upisa kandidata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini, usklađen sa Instrukcijom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za izradu prijedloga plana upisa studenata na akreditiranim visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo broj: 11-05-38-5967/15 od 21. 04. 2015. godine. Prijedlog teksta konkursa i plana upisa upućuje se, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo, na daljnje postupanje.

Na održanoj sjednici utvrđen je nacrt teksta jedinstvenog pravilnika o plaćama i naknadama osoblja Univerziteta u Sarajevu, te se isti upućuje na javnu raspravu organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu koja će trajati 30 radnih dana počevši od 01. 06. 2015. godine.

U okviru tačke „Međunarodna saradnja“ Senat Univerziteta u Sarajevu je donio odluku o davanju saglasnosti na potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Univerziteta u Sarajevu/Pravnog fakulteta i Evropske organizacije za javno pravo (EPLO).

Senat Univerziteta je usvojio Izvještaj Komisije za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

Članovi Senata Univerziteta u Sarajevu su upoznati sa dopisima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u vezi sa dostavom prijedloga pravilnika o općeprihvaćenim standardima u struci, dosljednim poštivanjem Zakona o visokom obrazovanju, prečišćeni tekst („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 42/13), redovnim ažuriranjem web stranica fakulteta, akademija i instituta Univerziteta u Sarajevu, dostavljanjem podataka o strukturi i broju raspoloživog akademskog osoblja i strukturi i broju studenata na Univerzitetu u Sarajevu, dostavom evidencije o imovini Kantona Sarajevo. Senat Univerziteta u Sarajevu donio je zaključak o organiziranju okruglog stola o imovini Univerziteta.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC