UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Promovirana knjiga „Od Dejtona ka Briselu“ autora prof. dr. Šefkije Čekića


 

 

Promovirana knjiga „Od Dejtona ka Briselu“
autora prof. dr. Šefkije Čekića

 

Knjiga autora prof. dr. Šefkije Čekića „Od Dejtona ka Briselu“, objavljena u izdanju Univerziteta u Sarajevu, promovirana je u srijedu 27. maja 2015. godine na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu. U prisustvu brojnih zvanica o knjizi su govorili rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., recenzent prof. dr. Šaćir Filandra, ambasador Osman Topčagić i prof. dr. Slavo Kukić.

Ova naučna monografija sa 38 tekstova strukturiranih u četiri poglavlja na 225 stranica bogato je ilustrirana  fotografijama, kartama izgrađenih cestovnih koridora i planiranih komunikacijskih mreža. Njen sadržaj aktuelizira pitanja geopolitičkog položaja Bosne i Hercegovine, destrukciju saobraćajnog i komunikacijskog sistema; afirmira procese obnove i razvoja; pristup evropskim integracijama i sugerira viziju i strategiju budućeg razvoja.

Autor je prvobitno imao namjeru objaviti treće dopunjeno izdanje ranije objavljene i u stručnoj i naučnoj javnosti izuzetno prihvaćene knjige „Bosna raskrsnica Evrope“. No, ubrzanje izgradnje autoceste na koridoru 5-c, dinamičan razvoj civilnog zračnog saobraćaja, saglasnost zemalja regije o čvršćem cestovnom i željezničkom povezivanju te konačno i pozitivne promjene politike Evropske unije prema Bosni i Hercegovini opredijelili su ga da ovo izdanje objavi pod novim naslovom „Od Dejtona ka Briselu“.

„Danas više nego prije nekoliko mjeseci šanse Bosne i Hercegovine da pristupi Evropskoj uniji su potpuno izvjesne, a sa stanovišta vremena moguće i još brže", naglasio je promotor dr. Slavo Kukić
O koracima koje na tom putu moramo savladati i poziciji BiH u kontekstu proširenja evropske zajednice država, govorio je ambasador Osman Topčagić.

„Autor prof. dr. Šefkija Čekić hrabri nas svojim naučnim i spisateljskim angažmanom u promišljanju i analizi najaktuelnijih pitanja  komuniciranja BiH unutar i van njenih granica. Kao istaknuti intelektualac, patriota i pedagog on i bez kompasa zna kuda ide i čemu teži Bosna i Hercegovina", ističe u povodu ove knjige prof. dr. Šaćir Filandra.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC