UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Posjeta generalnog direktora Istraživačkog centra za islamsku historiju, umjetnost i kulturu

 

 

Posjeta generalnog direktora Istraživačkog centra
za islamsku historiju, umjetnost i kulturu

 

U srijedu 20. maja 2015. godine prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, susreo se sa predstavnicima Istraživačkog centra za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA): generalnim direktorom dr. Halitom Erenom, prof. dr. Amirom Pašićem i prof. dr. Cengisom Tomarom. U toku susreta razgovarano je o mogućnostima buduće saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Istraživačkog centra za islamsku historiju, umjetnost i kulturu. Posebna pažnja je posvećena razgovorima o održavanju petog međunarodnog kongresa o temi „Islamska civilizacija na Balkanu“ od 21. do 23. maja 2015. godine u Sarajevu, a koji organiziraju Istraživački centar za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) i Univerzitet u Sarajevu.

Svečano otvaranje 5. međunarodnog kongresa o temi „Islamska civilizacija na Balkanu“ bit će upriličeno u četvrtak 21. maja 2015. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu sa početkom u 10,00 sati.

Kongres će pozdravnim obraćanjima otvoriti prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, i dr. Halit Eren, generalni direktor Istraživačkog centra za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA), nakon čega će uvodna izlaganja prezentirati prof. dr. Mehmet İpşirli (The Conquest of Bosnia and Its' Importance for Balkan Conques) i prof. dr. Enes Karić (Logics, philosophical and theological sciences in the Ottoman Bosnia).

Kongres ima za cilj da održi i dalje poboljša naučne razmjene koje su uspostavljene između stručnjaka i istraživača iz ove oblasti tokom proteklih kongresa održanih u Sofiji (2000. godine), Tirani (2003. godine), Bukureštu (2006. godine) i Skoplju (2010. godine).

Kongres će obuhvatiti historiju islamske civilizacije na Balkanu sa različitih aspekata: razvoj u oblastima nauke, filozofije, tehnologije, umjetnosti, jezika, književnosti i drugim oblastima intelektualne aktivnosti; interakcije sa drugim kulturama diljem ovog regiona; nasljedstvo islamske civilizacije u smislu materijalne kulture (arhitektonsko naslijeđe, pisano naslijeđe i druga materijalna imovina) kao i u smislu nematerijalne i duhovne kulture (usmeni, ritualni i drugi nematerijalni aspekti kulture).

Od kongresa se očekuje da će rasvijetliti ulogu i poziciju islamske civilizacije u regionu kao i protekle i prospektivne doprinose kulturnim interakcijama među narodima regiona. U isto vrijeme će to biti prilika da se ocijeni stanje istraživanja kao i problemi i perspektive studija o temi „Islamska civilizacija na Balkanu“.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC