UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Potpisan Memorandum o razumijevanju između Evropske organizacije za javno pravo i Univerziteta u Sarajevu

 

 

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Evropske organizacije za javno pravo i Univerziteta u Sarajevu i održano predavanje predsjednika Evropske organizacije za javno pravo o temi Evropska vizija u Bosni i Hercegovini i EPLO

 

U organizaciji Univerziteta u Sarajevu i Ambasade Grčke u BiH u utorak 19. maja 2015. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu upriličeno je svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Evropske organizacije za javno pravo (EPLO) i Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je održano predavanje prof. dr. Spyridona Flogaitisa o temi Evropska vizija u Bosni i Hercegovini i EPLO.

Dijeleći iste vrijednosti za promocijom znanja i ljudskih kapaciteta kroz edukaciju i obučavanje, kao i duh međunarodne saradnje za bolje razumijevanje naroda Evrope i šire te snažno uvjerenje u rezultate koji se mogu postići zajedničkim djelovanjem, Evropska organizacija za javno pravo (EPLO) i Univerzitet u Sarajevu potpisali su Memorandum o razumijevanju s ciljem ostvarivanja saradnje u aktivnostima edukacije i obuke za javne službenike, studente i sve zainteresirane strane. Memorandum o razumijevanju potpisali su prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, i prof. dr. Spyridon Flogaitis, predsjednik Evropske organizacije za javno pravo.

Rektor prof. dr. Muharem Avdispahić je istakao da je govor o Evropskoj uniji govor o evropskim vrijednostima te da je govor o članstvu BiH u EU značajnim dijelom i govor o sadržaju pojma evropskih vrijednosti.

„Za Univerzitet u Sarajevu ovaj sporazum sa Evropskom organizacijom za javno pravo ima i snažnu simboličku težinu. Bosna i Hercegovina je pristupila Kulturnoj konvenciji Vijeća Evrope u decembru 1994. godine, što je otvorilo i put našim univerzitetima u evropski prostor visokog obrazovanja. Bilo je to devet godina prije nego će BiH postati članicom Vijeća Evrope. Za budućnost ove zemlje relevantne su i briselske i strazburške pravne stečevine. Kada smo u opsjednutom i granatiranom glavnom gradu države na evropskom kontinentu branili evropske vrijednosti, te danju i noću vodili egzistencijalnu bitku za opstanak, niko od nas nije pomišljao da ćemo, kad rat završi, život nastaviti u državnom uređenju koje će biti eksperiment unutar prve oblasti javnog prava, a to je ustavno pravo. Uzdamo se da će u procesu približavanja evropskim integracijama biti reafirmisano naše ljudsko i građansko dostojanstvo“, naveo je rektor Avdispahić, te dodao: „Zahvalni smo Grčkoj na podršci koju pruža evropskom putu BiH. Ta perspektiva je za sve države Zapadnog Balkana potvrđena na samitu u Solunu 2003. godine, pod grčkim predsjedavanjem.“

Podsjetivši da je pod italijanskim predsjedništvom EU prošlog novembra usvojila Strategiju za Jadransko-jonsku makroregiju te da je prije dvije sedmice u ovim prostorima održan okrugli sto UNIADRION mreže posvećen međuuniverzitetskoj saradnji i njenim potencijalima za razvoj regije, rektor Avdispahić je naveo da se i Memorandum o razumijevanju savršeno uklapa i u taj okvir. „Naravno, u ime Univerziteta u Sarajevu, ključni doprinos u njegovoj realizaciji očekuje se od Pravnog fakulteta“, istakao je rektor Avdispahić.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju održano je predavanje prof. dr. Spyridona Flogaitisa, predsjednika Evropske organizacije za javno pravo, o temi Evropska vizija u Bosni i Hercegovini i EPLO.

Obraćajući se prisutnima, profesor Flogaitis je odao priznanje trenutnom predsjedavanju Bosne i Hercegovine u okviru Savjeta Evrope, koje počinje danas: „Stoga je danas jedan historijski dan i čast mi je i zadovoljstvo zbog toga. Čestitke i svaki uspjeh želimo Bosni i Hercegovini tokom predsjedavanja. Ova činjenica se podudara sa nedvosmislenom, trajnom i entuzijastičnom podrškom Grčke evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i potvrđuje stabilan evropski put te zemlje.”

U toku predavanja profesor Flogaitis je naveo da politika proširenja EU ima dominantnu ulogu posebno stoga što je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana oblikovana tokom 1. samita zemalja EU i Zapadnog Balkana u Solunu juna 2003. godine i predstavlja historijsku i veoma važnu tačku te čini osnov za naše svakodnevne aktivnosti u kontekstu odnosȃ između zemalja EU i zemalja Zapadnog Balkana.

„Jedanaest godina kasnije, a tokom grčkog predsjedavanja Evropskom unijom 2014. godine, možda ne slučajno baš u tom gradu (Solunu) održana je ponovo ministarska konferencija zemalja Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana (8. maja 2014. godine), na kojoj je iznova potvrđena evropska perspektiva i tokom koje je težište stavljeno na međusobno povezivanje sektorȃ energije i transporta kako između samih zemalja Zapadnog Balkana tako i njihovo povezivanje sa državama članicama Evropske unije“, istakao je profesor Flogaitis te dodao: „Dobro je poznato da Grčka, kao zemlja koja je preuzela inicijativu da svjetskim silama predloži osnivanje Evropske organizacije za javno pravo i koja je ponudila da se u ovoj zemlji uspostavi sjedište kako bi se Organizacija mogla dalje razvijati, snažno podržava evropsku i euroatlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Naročito je značajno da svi politički lideri, ali također i građani Bosne i Hercegovine, usmjere svoje težnje ka ovom zajedničkom cilju.“

Profesor Flogaitis je podsjetio da je 2012. godine Bosna i Hercegovina postala deseta punopravna država članica Evropske organizacije za javno pravo, provodeći proceduru ratifikacije na ovom putu mnogo brže nego veliki broj drugih država.

„U svjetlu toga moramo reći da je Evropska organizacija za javno pravo na neki način 'kodificirala' već ranije prilično razvijenu i harmoničnu saradnju sa BiH, koja je razvijana tokom dugog niza godina. Ustvari, centar EPLO u Brčkom ima čast da još od 2000. godine sarađuje sa cjelokupnom javnom upravom, a naročito sa institucijama Brčko Distrikta BiH, radeći na zajedničkom cilju pružanja podrške objedinjavanju pravosuđa u BiH kao i doprinoseći izgradnji institucije Skupštine Brčko Distrikta BiH. Na ostvarenju ovih ciljeva EPLO je u brojnim situacijama sarađivala sa međunarodnom zajednicom, sa Kancelarijom specijalnog predstavnika EU kao i sa Kancelarijom visokog predstavnika te je kroz niz projekata i organiziranih posjeta Distriktu od međunarodnih eksperata, svakodnevno radila sa svim relevantnim učesnicima u procesu. Istina je da Solunska agenda i evropska perspektiva Bosne i Hercegovine grade idealan okvir kojim se snažno podupiru i aktivnosti Evropske organizacije za javno pravo“, naveo je profesor Flogaitis te naglasio da Evropska organizacija za javno pravo nema samo historiju djelovanja u BiH u posljednjih 15 godina te da iskreno vjeruje da ona prvenstveno ima realnu perspektivu za djelotvornu saradnju u budućnosti.

Prof. dr. Spyridon Flogaitis je bivši ministar i predsjednik UN međunarodnog Administrativnog suda, a sada predsjednik Evropske organizacije za javno pravo (EPLO) sa sjedištem u Atini i Odjelom u Brčko Distriktu, čija je punopravna članica i Bosna i Hercegovina od 2012. godine.

Evropska organizacija za javno pravo (EPLO, www.eplo.eu) je nasljednik Evropskog centra za javno pravo i osnovana je 2007. godine kao međunarodna organizacija sa sjedištem u Atini. Više od 50 univerziteta i fondacija iz cijelog svijeta su članice EPLO-a. U toku svog postojanja i razvoja EPLO je organizirao i izvršio treninge, osmislio obrazovne programe, publikacije, poduzeo konsultantske aktivnosti, organizirao konferencije i serije predavanja, rukovodio stručnim misijama, organizirao javne kampanje i sklopio važna partnerstva u više od 170 projekata.


 

 

 

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC