UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Okrugli sto o međuuniverzitetskoj saradnji u okviru zemalja članica Jadransko-jonske inicijative i Generalna skupština UNIADRION-a 7–8. 5. 2015.

 

 

Okrugli sto o međuuniverzitetskoj saradnji u okviru zemalja članica
Jadransko-jonske inicijative i Generalna skupština UNIADRION-a
7–8. 5. 2015. 

 

Okrugli sto o međuuniverzitetskoj saradnji u okviru Skupštine Asocijacije univerziteta Jadransko-jonske regije (UNIADRION) bit će održan u četvrtak 7. maja 2015. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu sa početkom u 14:00 sati. Generalna skupština UNIADRION-a će biti održana 8. maja 2015. godine.

Uvodnim obraćanjima okrugli sto će otvoriti prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, i ambasador Fabio Pigliapoco, generalni sekretar Jadransko-jonske inicijative, a gospodin Branimir Jukić, ambasador at large, nacionalni koordinator Jadransko-jonske inicijative, govorit će o perspektivama za saradnju u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

Članice Jadransko-jonske inicijative su Albanija, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija i Bosna i Hercegovina. Asocijacijom univerziteta Jadransko-jonske regije predsjedava Univerzitet u Sarajevu do 31. 5. 2015. godine, a predsjedavajući Asocijacije je prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu.
Bosna i Hercegovina predsjedava Jadransko-jonskom inicijativom od 1. 6. 2014. do 31. 5. 2015. godine, a članice Jadransko-jonske inicijative su Albanija, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Jadransko-jonska inicijativa zvanično je promovirana tokom samita o razvoju i sigurnosti Jadranskog i Jonskog mora održanog u Ankoni 19. i 20. 5. 2000. godine. Samit je okončan usvajanjem Deklaracije iz Ankone kao osnivačkog političkog akta ove inicijative. Jadransko-jonska inicijativa promovira jačanje saradnje između država ali i regionalnih inicijativa i bazira se na sljedeće politike: mala i srednja poduzeća, turizam, ruralni razvoj, kulturna i univerzitetska saradnja te zaštita okoliša i prevencija šumskih požara.

EUSAIR – Strategija Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju
Oficijelno pokretanje Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) upriličeno je na konferenciji održanoj 18. novembra 2014. godine u Briselu (Belgija). Konferenciju je organiziralo Italijansko predsjedništvo Vijeća EU u saradnji sa Evropskom komisijom, Jadransko-jonskom inicijativom, kojom BiH trenutno predsjedava, i italijanskom regijom Marche. S ciljem usvajanja okvira za implementaciju Strategije, na konferenciji su učestvovali predstavnici država i institucija EU, predstavnici nacionalnih i regionalnih tijela odgovornih za implementaciju EUSAIR-a i upravljanje EU fondovima te predstavnici regionalnih organizacija i drugih tijela zainteresiranih za njeno provođenje.


AGENDA

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC