UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




ODRŽANA TEMATSKA SJEDNICA TIJELA UNIVERZITETA U SARAJEVU SA PREMIJEROM KANTONA SARAJEVO I MINISTROM ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

 

 

 ODRŽANA TEMATSKA SJEDNICA TIJELA UNIVERZITETA U SARAJEVU
SA PREMIJEROM KANTONA SARAJEVO I MINISTROM ZA OBRAZOVANJE,
NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

 

U srijedu 22. aprila 2015. godine održana je tematska sjednica Senata i Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu kojoj su prisustvovali gosp. Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo i prof. dr. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Tematskom sjednicom je predsjedavao prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu. Uz članove Senata, predsjednika Upravnog odbora dr. Mevludina Mekića i članove Upravnog odbora, sjednici su prisustvovali dekani  i predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Berko Zečević.  

Razgovarano je o poziciji Univerziteta u Sarajevu u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, te o aktivnostima na intenziviranju implementacijskih mjera na integraciji Univerziteta u Sarajevu.

Tematsku sjednicu je otvorio prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu i istakao simboliku trenutka u kojem se održava ova strateški važna sjednica: dan nakon što je donesena odluka o aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.  Ukazujući na temeljne principe Evropskog prostora visokog obrazovanja, rektor Avdispahić je naveo: „Senat Univerziteta u Sarajevu je za period 2012.-2016. prihvatio program rada i razvoja Univerziteta kojim su otvorena dva poglavlja u implementaciji Bolonjskog procesa koja su bila van vidokruga u prethodnom periodu: autonomno upravljanje univerzitetom i način finansiranja.“ Univerzitet u Sarajevu je najsnažnija razvojna institucija ovog društva. Uprkos nesrazmjerno velikim problemima u finansiranju, Univerzitet u Sarajevu je, kako je naveo rektor Avdispahić, pokazao visok stepen poslovne odgovornosti. Prema zbirnom finansijskom izvještaju za 2014. godinu nijedna članica Univerziteta u Sarajevu nije poslovala sa gubitkom. „Izvještaj o radu za 2014. godinu pokazuje šta sve ostvarujemo u uslovima kada nam prema važećim, usvojenim standardima, nedostaje blizu 1000 nastavnika i saradnika“, naglasio je rektor Avdispahić te obraćanje završio riječima: „Ovdje smo danas da ponovo usaglasimo djelovanje koje će omogućiti oslobađanje potencijala Univerziteta za snažan doprinos bržem razvoju ovog društva.“

Premijer gospodin Elmedin Konaković je istakao da Vlada na čijem je čelu daje izuzetan značaj i važno mjesto akademskoj zajednici Kantona Sarajevo. „Od vas očekujemo konkretne prijedloge rješenja svih problema, jer ste vi intelektualni dio našeg društva. Obrazovanje će biti primarna oblast u našem budućem djelovanju, a žao nam je što nemamo više novca za investicije u obrazovanje jer nam je cilj poboljšanje uvjeta vašeg rada, ali i unapređenje procesa obrazovanja novih generacija našeg stanovništva“, naveo je ovom prilikom premijer Konaković. Naglasio je kako Vlada koju predstavlja mora u narednom periodu, zbog složenosti finansijske situacije u KS, kontinuirano stvarati preduslove za uštedu sredstava, gdje god je to moguće, kao i da to očekuje i od Univerziteta. „Sva ušteđena sredstva bit će usmjerena na poboljšanje opšteg stanja u ovoj oblasti“, obrazložio je premijer Konaković. „Od akademske zajednice očekujemo da aktivno učestvuje u usaglašavanju stvarnih potreba za kadrovima koji nedostaju na tržištu rada, kako bismo zaustavili hiperprodukciju kadrova koji se najčešće vode na evidencijama Službe za zapošljavanje KS. Sa ovim aktivnostima počet ćemo od septembra ove godine“, rekao je premijer Konaković te zatražio od svih članova akademske zajednice da iniciraju i pokreću izmjene postojeće legislative koja koči provođenje bilo kojeg značajnijeg procesa.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Elvir Kazazović je na početku svog obraćanja postavio dva ključna pitanja na koje se treba odgovoriti – šta Ministarstvo očekuje od UNSA te šta UNSA očekuje od Ministarstva.
„Naši zajednički ciljevi su ubrzanje procesa integracije UNSA, definisanje zajedničkih pravaca djelovanja u budućnosti te donošenje veoma važnih provedbenih akata koje UNSA nema, i to pravilnika o plaćama i pravilnika o raspodjeli vlastitih prihoda kojim ćemo utvrditi procedure za njihovu transparentnu raspodjelu“, dodao je ministar Kazazović. Istakao je kako je neophodno početi štedjeti i racionalizirati potrošnju vlastitih prihoda te ponovio riječi premijera Konakovića da će sva sredstva koja se uštede biti usmjerena u obrazovanje. „Cilj nam je da tokovi ovog novca budu transparentni te da se troši shodno njegovoj namjeni“, podcrtao je ministar Kazazović te naveo da će i stručna edukacija kadrova biti prioritetna u radu resornog ministarstva.
Predsjednik Upravnog odbora dr. Mevludin Mekić je naglasio da je Univerzitet u Sarajevu najznačajniji stub naše države te zamolio studente svih fakulteta da aktivno učestvuju u procesima koji se poduzimaju s ciljem poboljšanja studentskog standarda.

Prof. dr. Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA je istakao kako ova organizacija želi dijalog s izvršnom vlasti Kantona Sarajevo u cilju rješavanja problema svih uposlenika ove institucije, među kojima je i 1.000 zaposlenih koji ne učestvuju u nastavnom procesu i koji su „nevidljivi“, ali obavljaju vrlo značajne poslove na UNSA. Istakao je da Sindikat traži da uposlenici UNSA ne snose veći teret finansijske krize nego ostali budžetski korisnici.





 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC