UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Posjeta ambasadora SR Njemačke Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

 

 

Posjeta ambasadora SR Njemačke Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

 

U srijedu 15. aprila 2015. godine NJ. E. dr. Christian Hellbach, ambasador SR Njemačke u BiH, posjetio je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Nakon kraćeg uvodnog razgovora sa upravom Fakulteta i predstavnicima akademskog osoblja Fakulteta, ambasador dr. Hellbach je održao predavanje studentima Fakulteta fokusirajući se na inicijativu vlada SR Njemačke i Velike Britanije koja je imala za cilj da BiH postigne napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja.

U svom govoru ambasador dr. Hellbach je istakao da implementacija presude Suda za ljudska prava „Sejdić-Finci“ nije ovom inicijativom zaboravljena. Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da određeni procent populacije u BiH koja se izjašnjava kao „ostali“ bude lišen određenih temeljnih prava, ali da su problemi sa implementacijom te odluke blokirali druge, još urgentnije promjene.

Nesaglasnost oko provođenja ove odluke je često bila i izgovor da se određene reforme, prije svega, one na ekonomskom i socijalnom planu ne provode. Obraćajući se naročito mladima, istakao je da je BiH zemlja sa najvišom stopom nezaposlenosti u regionu i Evropi i da to prije svega pogađa mladu populaciju. Istakao je i druge probleme sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina kao što su veliki vanjski dug koji je u posljednjoj godini znatno porastao, činjenica da u BiH u prosjeku ima najmanje stranih investicija u regionu, izražena korupcija. Pokrenutom inicijativom su, prema riječima ambasadora dr. Hellbacha, SR Njemačka i Velika Britanija investirale znatan politički kapital i ne mogu dopustiti da ova inicijativa ostane bez rezultata. Ipak, pri tome je naglasio da je već sam postupak pripremanja izjave o opredijeljenosti Predsjedništva BiH i pripreme dokumenta, kojeg su potpisali politički predstavnici, a potvrdila Parlamentarna skupština BiH, trajao veoma dugo, ali kada su te aktivnosti okončane uslijedilo je „zeleno svjetlo“ za stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu. Ambasador dr. Hellbach je istakao da je na političkoj sceni došlo do promjena i da je proizveden „pritisak iznutra“ koji i vladajuće stranke i opoziciju obavezuje na djelovanje i reforme.

Nakon uvodnog predavanja ambasadora dr. Hellbacha studenti i akademsko osoblje su imali priliku postavljati pitanja i diskutirati sa uglednim gostom. U veoma otvorenom i iskrenom dijalogu sa studentima, ambasador dr. Hellbach je poručio da će oni biti nosioci reformskih procesa koji će dugo trajati, te da je nužno gledati unaprijed, a ne u prošlost.


 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC