UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




UNIVERZITETSKA AGENCIJA ZA FRANKOFONIJU NUDI RAZNE MOGUĆNOSTI ZA FRANKOFONE ISTRAŽIVAČE

 

 

UNIVERZITETSKA AGENCIJA ZA FRANKOFONIJU NUDI RAZNE MOGUĆNOSTI ZA FRANKOFONE ISTRAŽIVAČE

 

Univerzitet u Sarajevu je u junu 2014. primljen u članstvo globalne organizacije Univerzitetske agencije za frankofoniju (AUF) osobitim zalaganjem Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prilikom nedavne posjete Univerzitetu u Sarajevu, u susretu sa profesorima i studentima kojim je predsjedavao prorektor prof. dr. Ugo Vlaisavljević, gospodin Fabien Flori, direktor Regionalnog ureda AUF-a za centralnu i istočnu Evropu, izložio je razne mogućnosti koje Agencija nudi kako frankofonim studentima tako i istraživačima u svim domenima i naučnim poljima.
Jedan od glavnih ciljeva AUF-a je promocija francuskog jezika kao jezika nauke kao i promocija naučnoistraživačke saradnje između frankofonih univerziteta i pojedinaca. U tom smislu, Agencija podupire istraživače putem finansiranja sljedećih aktivnosti:
•    učestvovanje na međunarodnim naučnim skupovima, mobilnost profesora, istraživača, doktoranata i postdoktoranata tako da se valorizira i ojačava nauka na francuskom jeziku. Neophodno je zatražiti finansiranje najmanje šest sedmica prije početka naučnog skupa. Više obavijesti na:
http://www.auf.org/bureau-europe-centrale-et-orientale/appels-offre-regionales/soutien-la-participation-aux-manifestations-scient/
•    organiziranje frankofonih ili višejezičkih naučnih skupova u centralnoj i istočnoj Evropi, publikacija zbornika radova na francuskom jeziku. Neophodno je kandidirati projekat najmanje tri mjeseca prije početka naučnog skupa. Više na:
http://www.auf.org/bureau-europe-centrale-et-orientale/appels-offre-regionales/organiser-une-manifestation-scientifique-dans-leco/
•    program stipendija Vlade Rumunije „Eugen Ionescu“ za doktorske i postdoktorske studije. Ovaj projekat favorizira saradnju između raznih frankofonih univerziteta širom svijeta te doktorantima i istraživačima nudi široki dijapazon edukacija za istraživanje kroz naučnoistraživački rad. Time se doprinosi uspostavljanju mreža mladih istraživača, laboratorija i ekipa te njihovom razvoju. Više na:
http://www.auf.org/bureau-europe-centrale-et-orientale/actions-regionales/recherche/eugen-ionescu/
•    podrška naučnoistraživačkim aktivnostima Regionalnog frankofonog centra za napredne studije u društvenim naukama (CEREFREA). Više na:
http://www.cerefrea.eu/
http://www.auf.org/bureau-europe-centrale-et-orientale/actions-regionales/recherche/appui-aux-activites-de-recherche-du-centre-regional-francophone-/

Zahvaljujemo se mr. Ivanu Radeljkoviću, višem asistentu na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na prevodu i pripremljenom tekstu.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC