UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Drugi simpozij o bosanskom jeziku

 

 

Drugi simpozij o bosanskom jeziku
Istraživanje, normiranje i učenje bosanskoga jezika – dosadašnji rezultati, potrebe i perspektive

 

Nakon sedamnaest godina, koliko je prošlo od održavanja Prvog simpozija (Bihać, 1998), Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu organizirao je Drugi simpozij o bosanskom jeziku. Inače, Institut za jezik bio je organizator i Prvog simpozija.
Spomenuti naučni skup održan je 12. i 13. marta 2015. godine u hotelu Holiday u Sarajevu, a u njegovoj realizaciji sudjelovali su naučni radnici s različitih visokoškolskih i drugih obrazovnih ustanova (najviše iz Bosne i Hercegovine, dva iz Srbije, jedan s Kosova i jedan iz Njemačke). Podnesena su trideset i tri referata u okviru tematski srodnih, osam sesija, a iz oblasti historije jezika, standardnog jezika, leksikografije, dijalektologije, pragmalingvistike i metodike nastave bosanskoga jezika, te referati koji govore o stanju bosanskog jezika na Kosovu, u Srbiji i Turskoj. Referati se organizatoru trebaju dostaviti do 1. 8. 2015, a recenzirani radovi bit će objavljeni u zborniku radova Drugog simpozija o bosanskom jeziku. Organizator je ovom prilikom izložio izdanja Instituta za jezik koja su posjetioci mogli kupiti po promotivnim cijenama. Također, ovim povodom objavljena je i Bibliografija radova Instituta za jezik (1972–2014) koja će, sigurno, nemalu cifru naučno-stručnih referenci koja je nastajala u ovoj naučnoj ustanovi učiniti što lakše dostupnom i široj i užoj čitalačkoj publici. Organizator je pozvao i sve učesnike da izlože svoje publikacije, što su učesnici i podržali pa su posjetioci imali priliku na jednom mjestu vidjeti najnovija izdanja iz bosnistike.

Nakon otvaranja Simpozija i riječi dobrodošlice prisutnima se u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke obratio ministar Damir Mašić, koji je istakao važnost održavanja ovakvih skupova te neophodne podrške države u realiziranju istih. Nakon ministra Mašića skup je pozdravio i Sifet Kukuruz, pomoćnik ministra u Sektoru za visoko obrazovanje i nauku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Ispred Univerziteta u Sarajevu govorio je prorektor prof. dr. Ugo Vlaisavljević. Na kraju prvog dijela prisutne je ispred organizatora pozdravio i direktor Instituta dr. sc. Alen Kalajdžija koji je govorio o tome da je jedan od ciljeva Simpozija da se pošalje poruka javnosti kako mislimo, govorimo i pišemo bosanski, te da je bosanski jezik neodvojivi dio našeg intelektualnog bića, nacionalnog identiteta, kulturnog integriteta te naša moralna obaveza. Pored toga, bilo je riječi i o postignutim rezultatima tokom proteklih sedamnaest godina ali i o narednim zadacima koji čekaju sadašnje i buduće naučne radnike iz oblasti filologije i lingvistike te je naglašen problem izostanka kontinuirane podrške institucionalnih organa u radu Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, neophodne za nesmetani i što kvalitetniji rad ove naučne ustanove.

Rad Simpozija odvijao se po već utvrđenom programu s malim odstupanjima. Poslije svake sesije otvarala se i diskusija o tematiziranim problemima u referatima predstavljenim u okviru određene sesije. Kako je već bilo utvrđeno zvaničnim programom Simpozija, poslije osme sesije referata prešlo se na konstituiranje Komisije za izradu zaključaka. Predložena je Komisija u sljedećem sastavu:
1.    dr. sc. Dževad Jahić
2.    dr. sc. Hasnija Muratagić-Tuna
3.    dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić
4.    dr. sc. Ismail Palić
5.    dr. sc. Vedad Smailagić
6.    dr. sc. Sanjin Kordić
7.    dr. sc. Samina Dazdarević
8.    dr. sc. Alen Kalajdžija
9.    mr. sc. Aida Kršo
10.    mr. sc. Jasmin Hodžić
11.    mr. sc. Muljaim Kačka
12.    Hadžem Hajdarević

Komisija je predstavila sljedeće preliminarne zaključke Simpozija:
1.    ustanoviti periodično održavanje simpozija o bosanskom jeziku;
2.    predložiti formiranje vijeća za planiranje (normiranje) bosanskog jezika (i definiranje i vođenje jezičke politike u bosanskom jeziku);
3.    istraživanja bosanskog jezika:
a)    izrada historije bosanskog književnog jezika,
b)    izrada i priprema projekta elektronskog korpusa bosanskog jezika;
4.    normiranje:
a)    izrada velike gramatike univerzitetskog tipa,
b)    izrada pravopisa,
c)    izrada različitih leksikografskih projekata;
5.    učenje i institucionalna podrška:
a)    podrška izučavanju bosanskog jezika u iseljeništvu,
b)    podrška učenju bosanskog jezika u regionu,
c)    podrška nastavnicima bosanskog jezika u BiH.

Pored naučnih radnika koji su sudjelovali u samoj realizaciji Drugog simpozija o bosanskom jeziku, program su pratili brojni univerzitetski profesori, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola, studenti i drugi zainteresirani.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC