UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 30. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

 

Održana 30. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

Senat Univerziteta u Sarajevu je 25. februara 2015. godine održao redovnu 30. sjednicu sa 14 tačaka dnevnog reda.

Na održanoj sjednici je izvršen izbor u akademska zvanja za 34 nastavnika sa trinaest fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te je data saglasnost za tri izbora u naučna zvanja na dva instituta.
Senat Univerziteta u Sarajevu je donio Odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Ekonomskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Fakultetu za upravu, Fakultetu zdravstvenih studija, Farmaceutskom fakultetu, Muzičkoj akademiji, Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu i Stomatološkom fakultetu sa klinikama Univerziteta u Sarajevu.
Data je saglasnost na izmjenu i dopunu izvedbenih planova nastave za drugi ciklus studija „Evropske studije“ Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu za studijsku 2014/2015. godinu.
Na održanoj sjednici Senat je usvojio Prijedlog Finansijskog plana Univerziteta u Sarajevu za 2015. godinu, te će isti biti dostavljen Upravnom odboru Univerziteta na usvajanje.

Na održanoj sjednici donijete su odluke za 38 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na deset fakulteta i jednoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnosti na:
-    izmjene i dopune nastavnog plana i programa trećeg ciklusa studija (doktorskog studija) na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu za oblasti: automatika i elektronika, elektroenergetika, računarstvo i informatika i telekomunikacije;
-    nastavni plan i program studija (studijski program) „Medicina“ na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu sa prijedlogom cijene koštanja studija;
-    program necikličnog obrazovanja – cjeloživotnog učenja (Life Long Learning Programmes) Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu; 
-    program cjeloživotnog učenja u oblasti pedagoškog obrazovanja i jačanja kompetencija akademskog osoblja Univerziteta u Sarajevu.

Senat je podržao inicijativu za osnivanje zajedničkog interdisciplinarnog studija „Informatika  u upravi“ u realizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta za upravu, pridružene članice Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je dao saglasnost na konačnu listu kandidata za upis na treći ciklus studija (doktorski studij) na: Fakultetu političkih nauka, Prirodno-matematičkom fakultetu i Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Članovi Senata su informirani o odlukama koje je postojeća Vlada Kantona Sarajevo donijela na 87. sjednici održanoj 28. 1. 2015. godine vezanim za visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija na Univerzitetu u Sarajevu.
Na sjednici Senata je naglašeno da Vlada pri donošenju odluka treba voditi računa o integrativnim procesima na Univerzitetu u Sarajevu. Senat je istakao značaj dijaloga o strateškim pitanjima Univerziteta i visokog obrazovanja sa novom Vladom Kantona Sarajevo odmah po njenom uspostavljanju.

Senat Univerziteta u Sarajevu je donio Odluku o dodjeli počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu (doctor honoris causa Universitatis) dr. Kurtu Kalcheru, profesoru na Univerzitetu „Karl-Franzens“ u Grazu, Republika Austrija, kao priznanje za izuzetan doprinos u naučnom napredovanju akademskog osoblja Univerziteta u Sarajevu i podizanju njihove naučne referentnosti i kompetentnosti na međunarodnom nivou.

Data je saglasnost na zaključenje ugovora o saradnji u izvođenju nastave i obavljanju naučnoistraživačkog/umjetničkoistraživačkog rada između Univerziteta u Sarajevu i Memorijalnog centra Srebrenica.

U okviru tačke „Međunarodna saradnja“ Senat Univerziteta u Sarajevu je dao saglasnost na:
-    produženje Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Stuttgartu, Njemačka,
-    produženje Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Milano-Bicocca, Italija,
-    potpisivanje sporazuma o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Sophia, Japan,
-    potpisivanje protokola o razmjeni u okviru programa „Mevlana“ između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Dicle, Turska.

U okviru novog Erasmus+ programa otvorena je mogućnost za mobilnost studenata i (ne)nastavnog osoblja i to isključivo na osnovu međuinstitucijskih sporazuma potpisanih između svih uključenih strana. S obzirom na to da su neki od tih međuinstitucijskih sporazuma vezani za razmjenu na nivou katedre i/ili samo jednog predmeta, a što je stvar dogovora zainteresiranih strana, Senat Univerziteta je donio Odluku kojom definira nadležnosti za sklapanje međuinstitucijskih sporazuma.
Članovi Senata su na održanoj sjednici informirani da Istraživački centar za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) i Univerzitet u Sarajevu zajedno organiziraju peti međunarodni kongres o temi „Islamska civilizacija na Balkanu“, koji će se održati u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, od 21. do 23. maja 2015. godine. Kongres ima za cilj da održi i dalje poboljša naučne razmjene koje su uspostavljene između stručnjaka i istraživača iz ove oblasti tokom proteklih kongresa održanih u Sofiji (2000. godine), Tirani (2003. godine), Bukureštu (2006. godine) i Skoplju (2010. godine).

Senat je usvojio Izvještaj Izdavačkog savjeta Univerziteta kojim je data saglasnost da se četiri publikacije objave kao univerzitetska izdanja.

Senat je usvojio Izvještaj Komisije za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija Univerziteta u Sarajevu.

Na održanoj sjednici podržana je inicijativa za poboljšanje rada ISSS sistema s ciljem omogućavanja izdavanja uvjerenja/potvrda o položenim ispitima i drugim statusnim pitanjima studenata Univerziteta u Sarajevu, na engleskom jeziku ili na više stranih jezika.

Članovi Senata su upoznati sa održavanjem naučne konferencije pod nazivom „Drugi simpozij o bosanskom jeziku: Istraživanje, normiranje i učenje bosanskoga jezika – dosadašnji rezultati, potrebe i perspektive“. Konferencija će se održati 12. i 13. marta 2015. godine u Sarajevu. Simpozij organizira Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu zbog potrebe da se u bosnističkoj nauci o jeziku, shodno aktuelnim društvenim, kulturnim i jezičkim prilikama, ukaže na potrebe, mogućnosti i obaveze u oblasti istraživanja, normiranja i učenja bosanskoga jezika. Drugi simpozij predstavlja nastavak prvog organiziranog Simpozija o bosanskom jeziku održanog u Bihaću 1998. godine u organizaciji Instituta za jezik u Sarajevu.

Senat je informiran o prijedlozima projekata u posljednjem pozivu Erasmus+ programa (Capacity Building) u kojima Univerzitet u Sarajevu učestvuje u okviru kategorije Partner Country.

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC