UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 29. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

 

Održana 29. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

Senat Univerziteta u Sarajevu je 28. januara 2015. godine održao redovnu 29. sjednicu sa 13 tačaka dnevnog reda.
Na održanoj sjednici je izvršen izbor u akademska zvanja za 30 nastavnika sa devet fakulteta i jedne akademije Univerziteta u Sarajevu, te je data saglasnost za dva izbora u naučna zvanja na jednom institutu.
Senat Univerziteta u Sarajevu je donio Odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog i naučnog osoblja na: Akademiji likovnih umjetnosti, Arhitektonskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu, Filozofskom fakultetu, Fakultetu islamskih nauka, Pedagoškom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Šumarskom fakultetu i Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu.
Data je saglasnost na angažman nastavnika sa drugih univerziteta iz zemlje i inozemstva na tri fakulteta.
Na održanoj sjednici donijete su odluke za 43 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na osam fakulteta i jednoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnosti na:
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa trećeg ciklusa studija (doktorski studij) „Biomedicina i zdravstvo“ na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa drugog ciklusa studija na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa trećeg ciklusa studija (doktorski studij) na Stomatološkom fakultetu sa klinikama Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je dao saglasnost na konačnu listu kandidata za upis na treći ciklus studija (doktorski studij) na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Fakultetu zdravstvenih studija, Filozofskom fakultetu, Mašinskom fakultetu i Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Senat Univerziteta u Sarajevu je dao saglasnosti na raspisivanje konkursa za upis kandidata na treći ciklus studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na održanoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu izvršen je izbor jednog člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu – predstavnika Univerziteta iz reda studenata. Članovi Senata su prethodno usvojili Izvještaj Komisije za provođenje procedure izbora, te imenovali Komisiju za provođenje procedure glasanja.
Na Konkurs za izbor jednog člana Upravnog odbora – predstavnika Univerziteta iz reda studenata prijavio se jedan kandidat: Amar Nurković, student drugog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Nakon provedene procedure glasanja, Senat je izabrao Amara Nurkovića za člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu – predstavnika Univerziteta iz reda studenata.
Mandat člana Upravnog odbora iz reda studenata traje jednu (1) godinu.

Na održanoj sjednici Senat Univerziteta u Sarajevu je zauzeo stav o dva akta Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a koja se odnose na zahtjev Ministarstva za prenos prava vlasništva Univerziteta na Paviljonu 2 Studentskog naselja „Bjelave“ u korist Kantona Sarajevo i zahtjev Ministarstva za dostavu korisničke šifre za pristup integriranom informacionom sistemu Univerziteta u Sarajevu. Senat je jednoglasno odbacio oba zahtjeva kao pravno neutemeljena, protivna institucionalnoj autonomiji Univerziteta i općedruštvenom interesu.

Prihvaćen je Izvještaj o rezultatima drugog internog poziva za raspodjelu sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti nauke i projekata opremanja institucija nauke iz Budžeta za 2014. godinu.

Prihvaćeni su prijedlozi Odbora za finansije. Članovi Senata su informirani o obavezama organizacionih jedinica u vezi sa dostavom izvještaja o radu i poslovanju za 2014. godinu, kao i o provođenju aktivnosti na usvajanju općih i pojedinačnih akata saglasno čl. 214. Statuta Univerziteta.

U okviru tačke „Međunarodna saradnja“ Senat Univerziteta u Sarajevu je dao saglasnost za učlanjenje Univerziteta u Sarajevu u Alpsko-jadransku rektorsku konferenciju (AARC), kao i na potpisivanje protokola o razmjeni u okviru programa „Mevlana“ između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Dumlupinar (Turska).

Senat je usvojio Izvještaj Izdavačkog savjeta Univerziteta kojim je data saglasnost da se jedna publikacija objavi kao univerzitetsko izdanje.

Senat je usvojio izvještaje Komisije za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija Univerziteta u Sarajevu.

Članovi Senata su na održanoj sjednici informirani o održavanju tribine pod nazivom Holokaust u Bosni i Hercegovini, koju Univerzitet u Sarajevu organizira povodom 27. januara – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Tribina će biti održana u utorak 10. februara 2015. godine u sali Senata Univerziteta u Sarajevu, sa početkom u 13,30 sati. Izlagači će biti: prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor Univerziteta u Sarajevu i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, i dr. Elijas Tauber, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Također, senatori su informirani da će se od 29. 1. do 1. 2. 2015. godine održati prvi međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara SaMED 2015. Na kongres se prijavilo 265 učesnika iz 16 zemalja svijeta pored Bosne i Hercegovine, što SaMED svrstava među najveće studentske kongrese u Evropi ove godine.

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC