UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Otvorena izložba japanske kaligrafije

 

 

Otvorena izložba japanske kaligrafije

 

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je u ponedjeljak 12. januara 2015. godine otvorena izložba japanske kaligrafije. Na izložbi su predstavljeni radovi polaznika kursa japanskog jezika koji je u akademskoj 2014/2015. godini organizirao Univerzitet u Sarajevu u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH.

Prigodnim obraćanjima izložbu su otvorili prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta, i NJ. E. Hideo Yamazaki, ambasador Japana u BiH, koji je tom prilikom uručio nagrade za najbolje radove.
Prilikom svečanog otvaranja izložbe istaknuto je da je ovo drugi put da Univerzitet u Sarajevu i Ambasada Japana u BiH organiziraju izložbu japanske kaligrafije, te je konstatiran povećan interes studenata za učešće na izložbi, što je vidljivo po broju prijavljenih radova koji je duplo veći u odnosu na prošlogodišnju izložbu.

Shodō – japanska kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja uz pomoć kista i tinte i ima izuzetno veliki značaj u japanskom društvu. Pored čitljivosti, cilj je i dostizanje savršene estetske ravnoteže i duhovnosti.

U okviru takmičenja organiziranog prošle godine svaki student je izabrao riječ na japanskom jeziku kojom opisuje budućnost Bosne i Hercegovine, a ove godine predstavljeni su radovi kojima je obrađeno nekoliko tema: sakura (trešnjin cvijet), yume (san), yuki (snijeg), miragino hikari (svjetlost budućnosti) i katai juzo (čvrsto prijateljstvo). Uz riječ napisanu japanskom kaligrafijom, nalazi se i prijevod i kraće objašnjenje na lokalnom jeziku.

Program otvaranja izložbe upotpunio je nastup Nikoline Šušak i Arijane Piknjač, studentica 2. godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. Sakiba Lačevića, koje su izvele Sonatu za dvije flaute (stavovi Andante i Vivo) Johanna Christiana Schultza.

Izložba će biti otvorena u periodu 12–18. 1. 2015. godine u holu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC