UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Svečano uručena Medalja Univerziteta u Sarajevu ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije

 

 

Svečano uručena Medalja Univerziteta u Sarajevu
ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije 

 

Svečano uručenje priznanja Univerziteta u Sarajevu Medalja Univerziteta u Sarajevu NJ. E. Eidu Mohammedu A. Althakafiju, ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, upriličeno je u utorak 30. decembra 2014. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je na 28. sjednici održanoj 23. 12. 2014. godine donio Odluku o dodjeli priznanja Univerziteta u Sarajevu Medalja Univerziteta u Sarajevu NJ. E. Eidu Mohammedu A. Althakafiju, ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, za podršku razvoju Univerziteta u Sarajevu i izuzetan doprinos u realizaciji projekta „Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu“.

Istakavši da je master plan novog Kampusa Univerziteta u Sarajevu, urađen na osnovu granta Islamske banke za razvoj, dobio Campus Planning Award u Bostonu 2004. godine, rektor prof. dr. Muharem Avdispahić je naglasio da bi na mjestu bivše kasarne trebalo da izraste novo kulturno središte grada.

„Prva zgrada bit će biblioteka Univerziteta u Sarajevu zahvaljujući velikodušnoj donaciji Kraljevine Saudijske Arabije. Izuzetne zasluge za to pripadaju našem laureatu: NJ. E. Eidu Mohammedu A. Althakafiju“, naveo je rektor Avdispahić, te dodao: „NJ. E. ambasador Althakafi doajen je diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, briljantan ambasador svoje države koji na sve pohvale za svoj rad koje je dobio od predstavnika državnih institucija, međunarodnih zvaničnika i šire društvene zajednice uvijek uzvraća da su to rezultati opredjeljenja njegove države u podršci Bosni i Hercegovini.“

Napomenuvši da je Saudijska Arabija, kakvu naša javnost još uvijek upoznaje, država koja se u strateškom promišljanju vlastite budućnosti opredijelila za obrazovanje, rektor Avdispahić je naveo da Saudijska Arabija izdvaja 26 % budžeta za obrazovanje, te je u posljednjih deset godina izgradila i opremila 17 novih univerziteta svaki sa kampusom površine 5-10 miliona m2.

„Vrijedno je uočiti da 52 % tamošnje studentske populacije čine žene i da ova prijateljska nam zemlja trenutno stipendira preko 150.000 svojih građana na univerzitetima širom svijeta. Zadovoljstvo mi je da je Univerzitet u Sarajevu među onima na kojim aplikaciju za studiranje podržava Ministarstvo visokog obrazovanja. Na najprestižnijoj svjetskoj listi akademskog rangiranja univerziteta, šangajskoj, dva saudijska univerziteta su među prvih 200 – Univerzitet King Abdulaziz i Univerzitet King Saud“, istakao je rektor Avdispahić, te naveo da Univerzitet u Sarajevu ima Sporazum o saradnji sa Univerzitetom King Saud i da je zaživljavanje stvarne projektne saradnje velika šansa za naše istraživače.

Medalju Univerziteta u Sarajevu NJ. E. ambasadoru Althakafiju uručio je rektor prof. dr. Muharem Avdispahić, naglasivši da je NJ. E. ambasador Althakafi prije svega ambasador svoje zemlje, ali da će i na svakoj novoj dužnosti biti dijelom i ambasador ove države i ovog univerziteta.

Uz riječi zahvalnosti Rektoratu i Senatu Univerziteta u Sarajevu, NJ. E. ambasador Althakafi je istakao da ovo priznanje za njega predstavlja izuzetnu čast, posebno jer je riječ o priznanju univerziteta koji uživa visoko poštovanje i ugled. Također, naveo je i da dodijeljeno priznanje smatra i priznanjem za njegovu zemlju, Kraljevinu Saudijsku Arabiju.


„Želim da iskažem sreću i zadovoljstvo što se ponovo nalazim na ovom uglednom univerzitetu. Ovo smatram lijepom prilikom za susret sa rektorom i prorektorima Univerziteta i članovima Senata i želim da izrazim svoje divljenje za doprinos koji su dali u izgradnji Bosne i Hercegovine kroz proteklih šest desetljeća, izgradnji visokog akademskog ugleda ovog univerziteta i u podizanju nivoa obrazovanja njegovih svršenika“, naveo je NJ.E. ambasador Althakafi i sa ponosom istakao da na Sarajevskom univerzitetu studira i određeni broj studenata iz Saudijske Arabije.

NJ. E. ambasador Althakafi je izrazio nadu da ćemo uskoro svjedočiti početku radova na izgradnji biblioteke Univerziteta u Sarajevu, za čiju je izgradnju vlada čuvara dva sveta mjesta kralja Abdullaha bin Abdulaziza odlučila da snosi troškove.

„Nadam se da će naše dvije zemlje uskoro potpisati i protokol o naučnoj i obrazovnoj saradnji, što će dovesti do znatnog napretka u saradnji između univerziteta naših zemalja“, naglasio je NJ. E. ambasador Althakafi, te obraćanje završio riječima: „Ponosim se ovim priznanjem i ono me veže za ovu visokoobrazovnu instituciju u Bosni i Hercegovini. Također, ono potvrđuje odanost i poštovanje Univerziteta u Sarajevu prema prijateljima Bosne i Hercegovine koji podržavaju aktivnosti Univerziteta.“

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC