UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održane svečanosti u povodu „Univerzitetskih decembarskih dana“

 

 

Održane svečanosti u povodu „Univerzitetskih decembarskih dana“

Promocija doktora nauka i promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu

 

U povodu „Univerzitetskih decembarskih dana“ u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu su 18. decembra 2014. godine upriličene promocija doktora nauka i promocija profesora emeritusa.
Riječi dobrodošlice prisutnima uputio je prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, te je prilikom obraćanja predstavio ostvarene rezultate Univerziteta u Sarajevu u toku 2014. godine.
Podsjetivši da je Univerzitet u Sarajevu u 2014. godinu ušao obogaćen punopravnim članstvom dva teološka fakulteta i pet naučnoistraživačkih instituta, rektor Avdispahić je istakao da je značajan korak ka integriranom Univerzitetu učinjen uspostavom jedinstvenog Upravnog odbora, u koji su prvi put od Senata izabrani predstavnici akademske zajednice – četiri redovna profesora i jedan student.
„Prvi put je urađen Izvještaj o radu integriranog Univerziteta, podnesen zbirni finansijski izvještaj, zbirni finansijski plan za tri naredne godine, zbirni plan kapitalnih ulaganja“, naglasio je rektor Avdispahić, te dodao: „Nažalost, godina je bila takva da je Senat morao držati vanredne sjednice u januaru, martu, julu i septembru posvećene teškoćama u finansiranju Univerziteta.“
Rektor Avdispahić je podsjetio i na period katastrofalnih poplava i svijetli primjer studenata Univerziteta koji su pokazali da se oni ne obrazuju samo za stručnjake u svojim oblastima nego i za veoma odgovorne građane spremne da ovo društvo povedu nabolje.
Predstavivši brojne događaje u 2014. godini, rektor Avdispahić je istakao da je Univerzitet u Sarajevu u junu učestvovao u organizaciji tri međunarodna skupa kojim je komemorirana 100-godišnjica početka Velikog rata: evropskog samita mladih „100 za narednih 100 u Dunavskoj regiji“, konferencije historičara „Veliki rat: regionalni pristupi i globalni konteksti“ i interdisciplinarne kulturne manifestacije „Dalekosežni pucnji iz Sarajeva, 1914–2014.: Događaji – pripovijesti – sjećanja“. Također, podsjetio je i na akreditacijsku posjetu Komisije domaćih i međunarodnih eksperata u julu ove godine, koja je uspješno okončana upisom Univerziteta u Sarajevu u Registar akreditiranih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.
 „Uz Koridor Vc nužna nam je i druga vrsta strateškog koridora ka evropskom društvu ekonomije zasnovane na znanju“, naveo je rektor Avdispahić i dodao da se upravo završava semestar italijanskog predsjedavanja Evropskom komisijom, te izdvojio tri vrste aktivnosti koje uključuju angažman Univerziteta u Sarajevu: ozvaničenje EU strategije za Jadransko-jonsku regiju i unutar toga jednogodišnje predsjedavanje Univerziteta u Sarajevu međuuniverzitetskom mrežom UniAdrion; izlaganje viđenja procesa EU integracije država Zapadnog Balkana na oktobarskom skupu o saradnji diplomatije i univerziteta, te prezentaciju mogućnosti pristupa distribuiranoj mreži vrhunskih istraživačkih laboratorija CERIC-ERIC u okviru centralnoevropske inicijative.
„Naša je budućnost EU. Naš pogled mora sezati i dalje – ka globaliziranom svijetu. Obrazuje se već druga generacija polaznika kurseva japanskog jezika; prošle sedmice je potpisan ugovor o uspostavljanu Konfučijevog centra na Univerzitetu u Sarajevu; u ponedjeljak su predstavljene mogućnosti savremene Indije i oblasti u kojim je Indija među svjetskim liderima. Japan je G7 zemlja, Kina je prva, a Indija druga najbrže razvijajuća ekonomija svijeta“, istakao je rektor Avdispahić, te naglasio da strateški cilj Univerziteta u Sarajevu ostaje izgradnja grada nauke i kulture na prostoru bivše kasarne „Maršal Tito“, dodavši da će u januaru biti objavljen međunarodni tender za završetak glavnog projekta biblioteke Univerziteta koja će biti sagrađena i opremljena iz sredstava granta Kraljevine Saudijske Arabije.
Rektor Avdispahić je napomenuo da je prvi EU projekt koordiniran od Univerziteta u Sarajevu 1996. godine, neposredno nakon rata, bio „Razvoj informacionih tehnologija“.
„Sada, u uslovima visoke nezaposlenosti mladih i obrazovanih, da bismo šire otvorili mogućnosti što ih visoke tehnologije pružaju za uključivanje u svjetsko tržište rada, znanja i umijeća, najhitniji korak je brisanje sivila BiH na mapi panevropske mreže istraživanja i obrazovanja. To je okvir i nova stvarnost u kojoj smo se iskupili na današnjoj svečanosti“, naveo je rektor Avdispahić prilikom obraćanja.

Na današnjoj svečanosti rektor-promotor prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., promovirao je na čast doktora nauka 12 kandidata.

DOKTORI NAUKA

Na čast DOKTORA POLJOPRIVREDNIH NAUKA
Dr. ROBIN MUJAČIĆ
Dr. JASMINA TAHMAZ

Na čast DOKTORA MEDICINSKIH NAUKA
Dr. DAUT GORANI
Dr. ENIDA IMAMOVIĆ

Na čast DOKTORA VETERINARSKIH NAUKA
Dr. ALIJA GUŠIĆ
Dr. AMER ALIĆ
Dr. AHMED SMAJLOVIĆ

Na čast DOKTORA HEMIJSKIH NAUKA

Dr. SEAD HRUSTANOVIĆ

Na čast DOKTORA MATEMATIČKIH NAUKA
Dr. DŽENAN GUŠIĆ

Na čast DOKTORA EKONOMSKIH NAUKA IZ OBLASTI MENADŽMENTA
Dr. AMILA PILAV-VELIĆ

Na čast DOKTORA TEHNIČKIH NAUKA IZ OBLASTI ARHITEKTURE I URBANIZMA
Dr. FLORINA JERLIU
Dr. IRMA FEJZIĆ

U ime promoviranih doktora nauka Univerziteta u Sarajevu prisutnima se obratila dr. Amila Pilav-Velić prisjetivši se Pascalove mudrosti: „Znati ne znači biti. Naučeno morate pokušati prenijeti u svakodnevni život“ (Blaise Pascal), te istakla: „Vjerujemo da naša znanja i dostignuća doprinose razvoju i ugledu našeg univerziteta ali i bosanskohercegovačkog društva u cjelini. Naša današnja čast je ujedno i naša zadaća da predano radimo na daljnjem profesionalnom usavršavanju i na promicanju nauke kao temelja održivog ekonomskog i društvenog razvitka.“

Svečanost je nastavljena promocijom profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu. Za dodjelu počasnog zvanja profesora emeritusa predlažu se posebno zaslužni penzionisani redovni profesori koji su u dužem vremenu doprinosili unapređivanju i razvoju univerzitetske nastave, naučnoistraživačkog rada i koji su stekli internacionalnu reputaciju.

Rektor Avdispahić je na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovirao 11 penzionisanih redovnih profesora Univerziteta u Sarajevu:
1. akademika Miloša Trifkovića, penzionisanog redovnog profesora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,
2. akademika Adilu Pašalić-Kreso, penzionisanog redovnog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,
3. akademik Ivana Cvitkovića, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu,
4. dr. sc. Seniju Alibegović-Grbić, penzionisanog redovnog profesora Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,
5. dr. sc. Edinu Bešlagić, penzionisanog redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,
6. dr. sc. Ćamila Husejnbašića, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu,
7. dr. sc. Nevenka Misitu, penzionisanog redovnog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,
8. dr. sc. Nijaza Musabegovića, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu,
9. dr. sc. Mirka Pejanovića, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu,
10. dr. sc. Hidajeta Repovca, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, i
11. dr. sc. Šemsu Tucakovića, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

U ime promoviranih profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu obratio se akademik Miloš Trifković, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, istakavši: „Ulazak u krug zaslužnih nastavnika najstarijeg univerziteta u Bosni i Hercegovini smatramo velikim priznanjem. Ono svjedoči da smo individualno i kao članovi šire porodice našeg sveučilišta u toku svojih akademskih karijera ispunili teške uslove koje nameću ne samo Statut Univerziteta u Sarajevu nego i evropska univerzitetska tradicija. Smatramo da nas ovakav uspjeh obavezuje na nastavak aktivnosti u poslovima koje profesori emeritusi mogu da obavljaju. Nadam se da ćemo na taj način doprinijeti provođenju Bolonjskog procesa i nastaviti da služimo društvu u skladu sa njegovim potrebama i našim mogućnostima.“

Program svečanosti upotpunjen je numerom kompozitora Johanna Sebastiana Bacha Courante iz Suite, broj 3, za violončelo solo, koju je izvela Urmina Nes Majstorović, studentica III godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru, smjer Violončelo, u klasi redovnog profesora Yevgenyja Xaviereffa.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC