UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Susret predstavnika CERIC-ERIC-a sa naučnicima iz Bosne i Hercegovine

 

 

Susret predstavnika CERIC-ERIC-a sa naučnicima iz Bosne i Hercegovine

 

Univerzitet u Sarajevu je u saradnji sa partnerima iz Bosne i Hercegovine i Italije u srijedu 17. decembra 2014. godine u prostorijama Rektorata organizirao susret predstavnika CERIC-ERIC-a sa naučnicima iz Bosne i Hercegovine.

Riječi dobrodošlice prisutnima su uputili prof. dr. Faruk Mekić, prorektor Univerziteta u Sarajevu, dr. Stefano Stucci, zamjenik šefa Misije, Ambasada Italije, mr. Ammar Miraščija, šef Odsjeka za nauku, Ministarstvo civilnih poslova BiH, i dr. Fabio Mazzolini, zamjenik direktora za evropske i međunarodne odnose CERIC-ERIC-a.
       
U toku susreta predstavljen je konzorcij CERIC-ERIC, njegova uloga i značaj, prezentirani su CERIC-ovi instrumenti i provjera multidisciplinarnog i multitehnološkog osnovnog i primijenjenog istraživanja na nano nivou u oblasti nauka o materijalima i biomaterijalima, te je razgovarano o mogućoj zajedničkoj saradnji između CERIC-a i naučnih institucija u Bosni i Hercegovini.

CERIC-ERIC je jedinstveni multidisciplinarni i multitehnološki konzorcij za istraživačku infrastrukturu sa fokusom na srednju Evropu. Cilj je osigurati otvoreni i integrirani pristup istraživačkim infrastrukturama i informacijama za istraživače iz cijelog svijeta.

Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije, potpisao je odluku Komisije o implementaciji CERIC-ERIC-a, konzorcija evropske istraživačke infrastrukture za analitičko istraživanje i sintezu u biološkim naukama i nanotehnologiji srednje Evrope, 24. juna 2014. godine.

Konzorcij ERIC (European Research Infrastructures Consortium) je podijeljena istraživačka infrastruktura koja se zasniva na pravilima Vijeća 723/2009 – ona spaja najbolje istraživačke centre i specijalizirane laboratorije zemalja učesnica u usko integriranu mrežu sposobnu da funkcionira na nivoima najvećeg kvaliteta i da garantira otvoreni pristup. CERIC je prvi ERIC sa sjedištem u Italiji, a domaćin je istraživački centar Elettra Sincrotrone u Trstu. Pored Italije, ostali članovi Konzorcija su Austrija, Češka, Rumunija, Srbija i Slovenija. Očekuje se da će se uskoro pridružiti i druge zemlje uključujući Hrvatsku, Mađarsku i Poljsku.

CERIC-ERIC je implementiran kako bi se odgovorilo na potrebu za pristupom najsavremenijoj opremi potičući mobilnost i evropske integracije. Centri konzorcija razvijaju i istraživačima i industrijama čine dostupnim najsavremenije analitičke instrumente za razvoj svojstava i inovacija materijala u koje spadaju sinhrotronsko svjetlo, magnetna rezonansa, neutronska spektroskopija i elektronska mikroskopija. Ovi instrumenti će se primjenjivati u biološkim naukama, nanotehnologiji, naukama o kulturnom naslijeđu i naukama o okolini.

Tokom prve generalne skupštine CERIC-ERIC-a, koja je održana 22. jula 2014. godine u Milanu, donijete su prve odluke o što bržem pokretanju aktivnosti Konzorcija; Carlo Rizzuto je izabran kao pravni zastupnik Konzorcija. Tokom kratke ceremonije po završetku sastanka Máire Geoghegan-Quinn, evropska komesarka za istraživanje, inovacije i nauku, otkrila je spomen-ploču i poželjela uspjeh ovoj inicijativi od ogromne naučne vrijednosti i značaja za Evropu. Ceremoniji je prisustvovala i Stefania Giannini, italijanska ministrica za obrazovanje i istraživanje. Predstavnici CERIC-a potiču internacionalizaciju, istraživačku mobilnost i evropske integracije i sarađuju sa predstavnicima programa Horizon 2020.

PREZENTCIJA

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC