UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održano predavanje „Indija u savremenom svijetu“

 

 

Održano predavanje „Indija u savremenom svijetu“

 

Predavanje NJ. E. gospodina Malaya Mishre, ambasadora Republike Indije u Mađarskoj i nerezidentnog ambasadora Republike Indije u BiH, o položaju Indije u savremenom svijetu, održano je u ponedjeljak 15. decembra 2014. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Pozdravnim obraćanjem predavanje je otvorio prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, te uz riječi dobrodošlice iskazao zahvalnost NJ. E. gospodinu Malayu Mishri što je ovaj događaj upriličen na Univerzitetu u Sarajevu i što akademska javnost ima priliku poslušati predavanje o Indiji.
„Indija je mjesto nastanka četiri velike neabrahamske religije i mjesto čiju povijest i sadašnjost su snažno oblikovala i susretanja s abrahamovskim tradicijama. U različitim periodima veličanstvena, plodna i turbulentna“, naveo je rektor Avdispahić, te naglasio da je Republika Indija danas druga po naseljenosti država svijeta i jedna od najbrže razvijajućih ekonomija svijeta.

NJ. E. ambasador Mishra je govorio o temi „Indija u savremenom svijetu“, te predstavio svoju zemlju, njen razvoj kroz historiju, religije, drevne civilizacije, kulturnu baštinu, te njenu neovisnost od Britanskog carstva 1947. godine. Diskusija je također usredotočena i na napredak Indije u različitim sektorima kao što su obrazovanje, informacijske tehnologije, farmacija, biotehnologija, proizvodnja, odbrana i medicinski turizam. Prezentacija je pružila informacije o različitim inicijativama za sveukupni razvoj Indije novoizabrane Vlade na čelu s gospodinom Narendrom Modijem.

Kroz predavanje NJ. E. ambasador Mishra se osvrnuo i na ulogu Indije kao svjetske sile u nastajanju u 21. stoljeću, te dao uvid u Nevjerovatnu Indiju (Incredible India) i predstavio njen značaj i doprinos u savremenom svijetu.

„Azija izrasta u centar ekonomske, duhovne i razvojne moći. Ekonomija u Indiji se veoma brzo razvija, te Indija postaje sve značajniji igrač na svjetskom tržištu“, istakao je ambasador Mishra te dodao da je Indija lider u IT sektoru, razvoju softvera, biotehnologiji, te pozvao ljude u BiH da prođu neku od indijskih, u svijetu glasovitih obuka kada je u pitanju upravljanje ljudskim resursima, a što je edukacija koju finansira Indijska vlada. Ambasador Mishra je naglasio da ljudima u Bosni i Hercegovini želi prenijeti uspješnu priču o indijskoj ekspanziji i ekonomskom čudu kako bi ih motivirao da sami krenu u intenzivni razvoj svoje ekonomije, koristeći indijska znanja i iskustva.

Nakon predavanja je na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu upriličena projekcija indijskih dokumentarnih filmova.

 

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC