UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održano predavanje komandanta EUFOR-a Dietera Heideckera

 

 

Održano predavanje komandanta EUFOR-a Dietera Heideckera

„Zajednička sigurnosna i odbrambena politika Evropske unije i uloga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini”

 

Na poziv Univerziteta u Sarajevu, komandant EUFOR-a Dieter Heidecker, general-major, u ponedjeljak 17. novembra 2014. godine održao je predavanje o temi „Zajednička sigurnosna i odbrambena politika Evropske unije i uloga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini”.

Predavanje je otvorio prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, te je, uz riječi dobrodošlice, istakao značaj saradnje između akademskog sektora, diplomatije i mirovnih misija u promociji mira, demokratije i stabilnog razvoja.

U okviru predavanja o temi „Zajednička sigurnosna i odbrambena politika Evropske unije i uloga EUFOR-a u BiH“ general-major Dieter Heidecker je ukazao na načine prisutnosti EUFOR-a unutar okvira Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike Evropske unije (CSDP), svrhu ovlasti i uloge EUFOR-a, te kako misija ALTHEA doprinosi sigurnosti i sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini.
Komandant EUFOR-a je naveo da je EUFOR ALTHEA najstarija CSDP-ova misija koja je još u toku i jedina vojna misija Evropske unije koja se odvija pod „Berlin-plus“ sporazumima. „Berlin-plus“ znači da se EUFOR ALTHEA nalazi pod upravom Evropske unije, ali da se u isto vrijeme može osloniti na sredstva i snage NATO-a. S obzirom na ovlaštenja koja ima, misija ALTHEA kombinira dvije važne odgovornosti: pružanje podrške vlastima Bosne i Hercegovine pri održavanju sigurnosti i sigurnog okruženja i pomaganje Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kroz izgradnju kapaciteta i obučavanje. Oružane snage Bosne i Hercegovine, uz podršku EUFOR-a, slijede najbolji put da postanu snage „dvojake upotrebe“ – sposobne za učešće u međunarodnim mirovnim operacijama i da pomognu vlastitom narodu humanitarnim djelovanjem i otklanjanjem posljedica prirodnih i ostalih nepogoda. Ovakav razvoj je ključni element u izmjeni uloge Bosne i Hercegovine od potrošača ka pružatelju sigurnosti, naveo je.
 
Komandant EUFOR-a Dieter Heidecker predavanje je završio porukom: „Škole i univerziteti igraju ključnu ulogu kada je u pitanju postavljanje temelja za mirnu i prosperitetnu budućnost kao i tolerantno i otvoreno društvo u kojem bismo svi željeli živjeti. Tokom protekle dvije godine, od kada služim kao komandant EUFOR-a, imao sam mogućnost da se sretnem i radim sa mladim stručnjacima iz Bosne i Hercegovine, od kojih je većina stekla svoje obrazovanje u ovoj zemlji. Još uvijek sam impresioniran njihovim visokim profesionalnim standardima i kulturnom razinom i mislim da je inteligencija mladih ljudi jedno od najvećih bogatstava koje ova zemlja ima. Moja želja za ovu zemlju je da politički lideri prepoznaju ovo i postupaju pravilno, implementirajući neophodne socio-ekonomske reforme koje će otvoriti vrata svjetlijoj budućnosti. Vojna mirovna misija je važna za okončanje oružanog sukoba i za sigurnost poslije sukoba. Jedina održiva mirovna snaga su dobronamjerni građani koji vole mir, koji svoju energiju usmjeravaju na ekonomski, kulturni i društveni progres.“

General-major Dieter Heidecker (rođen 1954. godine) vrši funkciju komandanta Snaga EU u Bosni i Hercegovini, Operacija Althea, od 3. decembra 2012. godine. Diplomirao je na Austrijskoj vojnoj akademiji u Wiener Neustadtu 1979. godine, nakon čega je uslijedila uobičajena karijera pješadijskog oficira, tokom koje je stekao i međunarodno iskustvo. Završio je Generalštabnu školu na Akademiji za nacionalnu odbranu u Beču (1988. godine), kurs u Školi nacionalne odbrane u Beču kao i visoku ratnu vojnu školu Ecole Supérieure De Guerre Interarmées i kurs Cours supérieur interarmées u Parizu (1993. godine). Bio je prvi austrijski vojni ataše pri Zapadnoevropskoj uniji u Briselu i zamjenik vojnog atašea u Belgiji. 

U periodu od 1997. do 2002. godine general-major Heidecker bio je austrijski vojni ataše za Francusku, Tunis, Maroko i Luksemburg, a 1. septembra 2006. godine postavljen je na dužnost zamjenika komandanta Oružanih snaga Austrije.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC