UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Promovirano 6127 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu


 

 

Promovirano 6127 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu

 

Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu održana je u subotu 8. novembra 2014. godine u dvorani „Mirza Delibašić“ u Sarajevu. Na svečanosti, organiziranoj deseti put u historiji Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta i akademija promovirali su 6127 diplomanata i magistranata.

Rektor prof. dr. Muharem Avdispahić je diplomantima i magistrantima uputio čestitke za uspješno okončane studije na najvećem i najprestižnijem univerzitetu u Bosni i Hercegovini, u gradu kojem je njegov najveći dobrotvor 1537. godine namijenio da izraste u akademski centar ovog dijela Evrope. „Ovo je trenutak kad nam je snažnije pred očima Univerzitet, u punoći svog poziva, kao mjesto u kom je djelatna svaka oblast fundamentalnih znanja. Neodvojiv je moderni razvoj Bosne i Hercegovine od doprinosa što su ih nauci, umjetnosti, privredi, upravi, kulturi u cjelini dali i daju stručnjaci obrazovani na Univerzitetu u Sarajevu”, naveo je rektor Avdispahić, te istakao da Univerzitet u svom pojmu nosi dimenziju univerzalnosti i da je Univerzitet mjesto teorijskog i mjesto praktičnog, mjesto inovacije i mjesto interpretacije.

U strukturnom pogledu, sa 25 fakulteta i akademija i pet naučnoistraživačkih instituta, Univerzitet u Sarajevu je sveobuhvatna institucija visokog obrazovanja i istraživanja, koja pod svojim okriljem razvija humanističke, društvene, medicinske, prirodne, tehničke i biotehničke nauke, likovnu, muzičku i scensku umjetnost, nudeći društvu mogućnost novog kvaliteta spoznaje na veoma zahtjevan način na koji dnevna svjetlost u sebi objedinjuje sve nijanse spektra.

„Vjerujemo da ste na individualnom planu, kao naš alumni, postigli nivou studija primjereno znanje i razumijevanje problematike vaše struke, stekli sposobnosti uočavanja, interpretiranja i kritičkog prosuđivanja relevantnih činjenica, inovativne primjene onog čime ste ovladali, kao i onu sposobnost koja sve više i više dobija na značaju – vlastitog autonomnog usavršavanja za sučeljavanje s budućim izazovima. Naravno, i sposobnost da svoje spoznaje i iskustva umijete prenijeti i o njima argumentovano razgovarati sa ekspertima i neekspertima”, naveo je rektor Avdispahić obraćajući se diplomantima i magistrantima, te dodao: „Kao studenti ovog univerziteta, koji god bio vaš studijski program, obrazovani ste da sebe razumijete kao Evropljane u onom smislu koji je oblikovala svijetla strana njene tradicije, Evropljane one Evrope koja je otvorena za uvažavanje vašeg ljudskog dostojanstva i naših višeslojnih identiteta. Kao stručnjaci, vjerujem da ćete doprinijeti da se takav put ovog društva ubrza.”

Na osnovu odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, najuspješniji studenti prvog i drugog ciklusa studija sa svakog fakulteta i akademije primili su posebna priznanja.

Za prvi ciklus studija 23 diplomanta su odlikovana Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, Srebrenom značkom je odlikovano 69 diplomanata, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobila su tri diplomanta. Najbolja studentica prvog ciklusa studija, sa prosjekom 9,89, je Aida Jažić sa Muzičke akademije.

Među studentima drugog ciklusa studija je i 74 najboljih. 20 magistranata odlikovano je Zlatnom značkom, 52 Srebrenom značkom i dva studenta dobila su Povelju Univerziteta u Sarajevu. Najbolja studentica drugog ciklusa studija u 2014. godini, sa prosjekom 9,88, je Esma Sulejmanagić, također studentica Muzičke akademije.

Najboljoj studentici prvog ciklusa studija Aidi Jažić i najboljoj studentici drugog ciklusa studija Esmi Sulejmanagić Zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu uručio je prof. dr. Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu.

U ime studenata dobitnika posebnih priznanja ali i u ime svih ovogodišnjih diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu prisutnima se obratila Esma Sulejmanagić, najbolja studentica drugog ciklusa studija, te istakla: „Dio puta koji smo do sada prešli zasigurno je bio zanimljiv i dinamičan te je na specifičan način trajno obilježio sve ono što nas očekuje. Izvjesna je jedino ona pomalo zastrašujuća neizvjesnost, vanjske okolnosti na koje gotovo da ne možemo utjecati; ostatak puta pred nama je u magli i nimalo lako prohodan. Ali s druge strane, niko nije ni rekao da će biti lako. Nakon svih uspjeha koji su iza nas, nakon mnoštva stečenih znanja i iskustava te usavršenih sposobnosti, čini mi se poražavajuće da pri susretu sa prvom preprekom samo dignemo ruke i odustanemo. Vjerujem da mnogo toga znamo, a da ćemo još mnogo više tek naučiti. A kako raste znanje, proporcionalno rastu i mogućnosti. Stoga, drage kolege diplomanti i magistranti, od srca svima nama želim pregršt kreativnosti i nadahnuća, mnogo naučne radoznalosti i upornosti, iznimnu snagu volje i duha, ogromnu hrabrost i srčanost, neiscrpnu energiju te, nadasve, mnogo sreće za sve ono što nas čeka, a što se, tako prosto, naziva život.“

Na održanoj svečanosti uručene su i dvije specijalne plakete Univerziteta u Sarajevu: Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu za aktivnosti preduzete u proljeće 2014. godine u pružanju pomoći stanovništvu u sanaciji šteta i raščišćavanju poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini i dr. Ifetu Mahmutoviću, vanrednom profesoru Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, za koordinaciju aktivnosti Univerziteta u Sarajevu na pružanju pomoći stanovništvu u poplavljenim područjima.

Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu organizirana je uz podršku sponzora – VGT osiguranja, te medijskih sponzora: Radio-televizije Bosne i Hercegovine, Televizije Sarajevo, Radija Sarajevo i Studentskog eFM radija.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC