UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 26. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

 

Održana 26. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

 

Senat Univerziteta u Sarajevu je 29. oktobra 2014. godine održao redovnu 26. sjednicu sa 14 tačaka dnevnog reda.
Na održanoj sjednici prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je rješenja o imenovanju prof. dr. Zlatana Sarića za dekana Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dr. Adnana Kadrića za direktora Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu.
Članovi Senata su upoznati sa organizacijom Svečane promocije i dodjele diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu, koja će se održati u subotu 8. novembra 2014. godine u dvorani „Mirza Delibašić“ (Centar Skenderija) sa početkom u 11,00 sati. Također, senatori su upoznati i sa listom svršenih studenata u studijskoj 2013/2014. godini kojima će, u skladu sa Pravilnikom o priznanjima i nagradama Univerziteta u Sarajevu, na zajedničkoj Svečanoj promociji biti dodijeljena priznanja Univerziteta u Sarajevu: „Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu“, „Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu“ i „Povelja Univerziteta u Sarajevu“.
Data je saglasnost da se prof. dr. Ifetu Mahmutoviću, predsjedniku Koordinacionog tima Univerziteta u Sarajevu, i Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu dodijeli univerzitetsko priznanje za poduzete aktivnosti s ciljem pomoći stanovništvu u sanaciji šteta i raščišćavanju poplavljenih područja u BiH.
Na održanoj sjednici je izvršen izbor u akademska zvanja za 58 nastavnika sa 11 fakulteta i jedne akademije Univerziteta u Sarajevu.
Date su saglasnosti na izvedbene planove nastave za drugi ciklus studija „Demokratija i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi“ i studija "Evropske studije" za studijsku 2014/2015. godinu i za treći ciklus studija „Rodne studije“ za studijsku 2014/2015. godinu Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.
Senat Univerziteta u Sarajevu je donio Odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Akademiji likovnih umjetnosti, Fakultetu političkih nauka, Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, Fakultetu zdravstvenih studija, Mašinskom fakultetu, Muzičkoj akademiji, Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu, Pravnom fakultetu, Veterinarskom fakultetu i Orijentalnom institutu.
Data je saglasnost na angažman nastavnika sa drugih univerziteta iz zemlje i inozemstva na dva fakulteta, saglasnost na listu gostujućih profesora na jednom fakultetu, te je odobrena ekvivalencija izvršenih izbora na jednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Na održanoj sjednici donijete su odluke za 40 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na 10 fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnost na izmjenu i dopunu nastavnog plana i programa za prvi i drugi ciklus studija na Katedri za arheologiju Odsjeka za historiju u okviru Tempus projekta BIHERIT za studijsku 2014/2015. godinu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Senat Univerziteta u Sarajevu je dao saglasnosti na raspisivanje konkursa za upis kandidata na treći ciklus studija na: Fakultetu zdravstvenih studija, Filozofskom fakultetu, Muzičkoj akademiji, Pravnom fakultetu i Veterinarskom fakultetu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je podržao prijedlog Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za otvaranje lektorata poljskog i slovenačkog jezika na nivou izbornog predmeta na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Senatori su upoznati sa Internim pozivom za dostavljanje prijava za raspodjelu sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti nauke i projekata opremanja institucija nauke od značaja za Federaciju BiH iz budžeta za 2014. godinu.

Senat je usvojio mišljenja Odbora za normativna pitanja u vezi sa angažmanom akademskog osoblja organizacione jedinice u posebnim okolnostima i izborom u naučno-nastavna/umjetničko-nastavna zvanja u kontekstu saglasnosti organizacionih jedinica koje su matične za relevantne naučne/umjetničke oblasti, te mišljenje u vezi sa formiranjem komisija za ocjenu podobnosti teme i kandidata studenata trećeg ciklusa na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Na održanoj sjednici članovi Senata su prihvatili tabelu za evaluacioni upitnik koji je nastao na osnovu projekta „Evaluacija bibliotečko-informacionog sistema Univerziteta u Sarajevu i utvrđivanje njegove uspješnosti“, kao i provedenog postupka vrednovanja upitnika od predstavnika grupacija zaduženih za bibliotečko-informacioni sistem Univerziteta u Sarajevu.

Članovi Senata su upoznati sa izvještajem Komisije za utvrđivanje stanja akademske mreže Univerziteta u Sarajevu i preporukama s ciljem poboljšanja iste.

U okviru tačke „Studentska pitanja“ razmatrano je pitanje finansiranje Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Senatori su informirani o realizaciji „Petog sajma stipendija“ održanog 16. oktobra 2014. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u organizaciji Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Fondacijom kralja Baudouina iz Belgije, Mašinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i portalom Stipendije.ba kao medijskim partnerom.
U okviru tačke „Međunarodna saradnja“ Senat je dao saglasnost na realizaciju orijentacijskog programa za strane studente, nastavnike i saradnike u studijskoj 2014/2015. godini.

Senat je usvojio Izvještaj Komisije za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija Univerziteta u Sarajevu kao i Izvještaj Komisije za akademsko priznavanje visokoškolske kvalifikacije Univerziteta u Sarajevu.


 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC