UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održan 5. sajam stipendija

 

 

Održan 5. sajam stipendija

 

Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je i ove godine organizirala Sajam stipendija i to peti po redu.


Peti sajam stipendija, koji je održan 16. oktobra 2014. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, obraćanjima su otvorili prof. dr. Faruk Mekić, prorektor Univerziteta u Sarajevu, i prof. dr. Maida Čohodar, prodekanesa Mašinskog fakulteta. Istaknuto je da je Sajam stipendija jedinstvena manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da okupi sve institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, te da im omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i daju priliku bh. studentima da sve informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu dobiju na jednom mjestu. Konačni cilj organiziranja ovog sajma je koordinirano djelovanje aktera u oblasti visokog obrazovanja kako bi doprinijeli stvaranju boljeg društva.


Na Petom sajmu stipendija učestvovalo je 29 institucija koje su brojnim posjetiocima predstavili različite oblike finansijske podrške (stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredite, zajmove itd.) za studij u Bosni i Hercegovini i inostranstvu (vladine i nevladine organizacije, diplomatsko-konzularna predstavništva, centri civilnih inicijativa, lokalne zajednice, strane institucije, kulturni centri i dr.).


Na Petom sajmu stipendija učestvovali su sljedeći izlagači: Fondacija „Humanost u akciji“, Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, Predstavništvo njemačke privrede u BiH, Fondacija „Konrad Adenauer“, Ambasada Japana u BiH, BHV Consulting, IAESTE BiH LC Sarajevo, Ambasada Grčke u BiH, Ured DAAD-a u Sarajevu, Fachhochschule KÄRNTEN, Zentrum für Internationale Kooperation & Mobilität (ICM), Education USA, AIESEC Sarajevo, Inicijativna grupa Alpbach u Sarajevu IGAS, Erasmus Student Network, Ambasada SAD-a u BiH, EU info centar, Ambasada Francuske u BiH, British Council Bosnia and Herzegovina, OeAD-GmbH (Austrian Agency for International Cooperation in Education and Research), „Spajalica“, Univerzitet Burch, Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, „Munja“, Bosna Bank International d.d. Sarajevo, sRCE, Ambasada Mađarske u BiH i Univerzitet u Sarajevu (Erasmus Mundus).


Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu predstavila je svoje djelovanje u oblasti međunarodne saradnje sa posebnim akcentom na program Erasmus Mundus i pripadajuće mu projekte koji omogućavaju razmjenu studenata, nastavnika i saradnika između Univerziteta u Sarajevu i partnerskih univerziteta iz zemalja članica Evropske unije (više na www.erasmus-unsa.ba). Univerzitet u Sarajevu je jedini univerzitet u regionu koji je učestvovao u 19 projekata Erasmus Mundus programa, među kojima su i projekti koji su predstavljeni na ovom sajmu: četiri novoodobrena projekta (SIGMA, EUROWEB+, GreenTECH i SUNBEAM) i dva postojeća projekta (JoinEU-SEE PENTA i ERAWEB), odnosno ukupno šest projekata na koje će se studenti, nastavnici i saradnici Univerziteta u Sarajevu ali i ostalih univerziteta na području Bosne i Hercegovine moći prijaviti za akademsku 2015/2016. godinu.

Glavni organizator Petog sajma stipendija je Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, dok su partneri Fondacija kralja Baudouina iz Belgije, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i portal Stipendije.ba kao medijski partner.

Zahvaljujući uspješnoj organizaciji prethodnih i ove godine, Sajam stipendija je stekao status događaja koji promiče širenje i podsticanje mobilnosti studenata, nastavnika i saradnika kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan nje.

 

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC