UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 8. međunarodna konferencija Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja – BAM 2014

 

 

Održana 8. međunarodna konferencija
Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja – BAM 2014

 

U organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa 10. i 11. oktobra 2014. godine održana je 8. međunarodna konferencija „Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja – BAM 2014“. Tema ovogodišnje konferencije bila je „Kvalitet usluga i standardi“. Prvi dan održana je konferencija u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, pridruženoj članici Univerziteta u Sarajevu, dok je drugi dan konferencija održana u Travniku.

Dvodnevnu konferenciju je otvorio prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, izražavajući svoje zadovoljstvo što je ovom prilikom okupljen veliki broj stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa koji su predstavili svoja iskustva i nova promišljanja o pitanju kvaliteta usluga, mjerenju i podizanju kvaliteta, integraciji bibliotečkih resursa i ulozi u rangiranju univerziteta te položaju kulturnih institucija.

Izlagač na konferenciji je bio Peter Hernon, profesor na Graduate School of Library & Information Science Simmons Collegeu u Bostonu. Peter Hernon je istaknuti stručnjak iz oblasti evaluacije bibliotečkih usluga i menadžmenta biblioteka. Autor je više od 350 radova od kojih su 52 monografije. Dobitnik je nagrade ALA's Highsmith Award winner for the best book in library and information science za 1999. godinu (sa Ellen Altman) i 2010 ABC-CLIO/Greenwood Award for Best Book in Library Literature (sa: Robertom E. Duganom i Danutom A. Nitecki).

Učesnici iz BiH, Crne Gore, Slovenije, Srbije, SAD-a, Holandije, Italije i Mađarske su prezentirali svoja izlaganja, a preko 100 predstavnika je sudjelovalo u radu konferencije.

Cilj ovogodišnje konferencije bio je daljnje poticanje saradnje između baštinskih ustanova, biblioteka, arhiva i muzeja, radi ostvarivanja zajedničke misije – zaštite i promocije kulturne i naučne baštine BiH. Održavanjem konferencije nastojala se skrenuti pažnja na važnost kvaliteta usluga koje nude baštinske institucije korisnicima u 21. stoljeću. Također, naglašeno je da je standardizacija poslovanja baštinskih institucija prioritet u stvaranju kvalitetnog obrazovnog okruženja.
Kroz brojna izlaganja i prezentacije izražena je želja da se potakne obnova infrastrukture široke informacijske zajednice i da se izgradi jedinstveni, otvoreni informacijski sistem u Bosni i Hercegovini.
Radovi izlagača na ovogodišnjoj konferenciji će biti objavljeni u zborniku radova – BAM 2014.


 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC