UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 25. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

 

Održana 25. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 


 
Senat Univerziteta u Sarajevu je 24. septembra 2014. godine održao 25. redovnu sjednicu sa 11 tačaka dnevnog reda.

Članovi Senata su informirani da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo Rješenje o institucionalnoj akreditaciji Univerziteta u Sarajevu. Rješenje je dostavljeno Univerzitetu u Sarajevu i Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH s ciljem preduzimanja radnji i mjera propisanih Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH i Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Na održanoj sjednici prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je Rješenje o imenovanju prof. dr. Mustafe Hrasnice za dekana Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U okviru tačke „Realizacija plana upisa studenata u akademskoj 2014/2015. godini“ rektor prof. dr. Muharem Avdispahić je podsjetio senatore na Odluku Senata Univerziteta od 16. jula 2014. godine kojom je data saglasnost organizacionim jedinicama koje zadovoljavaju prostorne i kadrovske kapacitete, u skladu sa Standardima i normativima za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo, na dodatni upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2014/2015. godini.

Na održanoj sjednici je izvršen izbor u akademska zvanja za 35 nastavnika sa 14 fakulteta i dvije akademije Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je donio Odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Ekonomskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu, Fakultetu islamskih nauka, Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Fakultetu zdravstvenih studija, Građevinskom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Pedagoškom fakultetu, Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu, Pravnom fakultetu, Šumarskom fakultetu i Veterinarskom fakultetu.

Data je saglasnost na angažman nastavnika sa drugih univerziteta iz zemlje i inozemstva na sedam fakulteta, te je odobrena ekvivalencija izvršenih izbora na jednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na održanoj sjednici donijete su odluke za 59 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na 14 fakulteta i jednoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnosti na:
•    izmjene Nastavnog plana i programa studija dramaturgije, drugi ciklus studija na Odsjeku za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu,
•    dopune Nastavnog plana i programa drugog ciklusa studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2014/2015. godini,
•    izmjene Nastavnog plana drugog ciklusa studija Adizes Schol of Management (ASM) („+1“ i „+2“) u saradnji sa Adizes Graduate – Adizes Academy of Management (SAD) i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu,
•    Nastavni plan drugog ciklusa studija Upravljanje korporativnom komunikacijom i odnosima s javnošću („+1” i „+2”), koji se realizira u saradnji sa Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene Nastavnog plana i programa trećeg ciklusa studija prema bolonjskoj shemi (doktorski studij) iz matične oblasti filozofija, studijska linija 2 – suvremena filozofija, na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,
•    listu izbornih predmeta za studijsku 2014/2015. godinu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,
•    inovirane nastavne planove drugog ciklusa studija na svim odsjecima Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,
•    inovirane nastavne programe prvog ciklusa studija na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na tri studijska smjera: nastavnički, regionalno i prostorno planiranje i turizam i zaštita životne sredine, za sve četiri godine studija.

Usvojena je lista primljenih kandidata na ponovljeni konkurs za upis u treći ciklus studija (doktorski studij) pod nazivom „Farmaceutska istraživanja“ na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Raspisivanje konkursa za upis kandidata na treći ciklus studija“ dao saglasnosti na:
•    raspisivanje konkursa za upis studenata na treći ciklus studija (doktorski studij) na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2014/2015. godini,
•    raspisivanje konkursa za upis prve generacije studenata trećeg ciklusa studija (doktorski studij) iz pedagogije – teorije i istraživanja kreativnog odgoja i obrazovanja – na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2014/2015. godini.

U okviru tačke „Međunarodna saradnja“ senatori su informirani o ljetnoj školi „Rethinking the Culture of Tolerance – The New Challenges of the European Integration Process“ koja je održana od  15. do 21. septembra 2014. godine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, organiziranoj u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu i Univerzitetom Milano-Bicocca. Škola je namijenjena polaznicima master i doktorskog studija u oblasti društvenih nauka u BiH, Italiji, zemljama regije i Evropske unije kao i internacionalnim studentima. Riječ je o projektu koji će trajati tri godine, a svaki od uključenih univerziteta će jedne godine biti domaćin ljetne škole.
Također, senatori su informirani da je prilikom posjete predstavnika City Collegea u New Yorku 22. septembra 2014. godine razgovarano o mogućnostima ostvarivanja akademske saradnje te o potpisivanju protokola o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i City Collegea u New Yorku.
Evropska asocijacija za međunarodne studije (AESI) iz Rima je u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu i EUFOR-om organizirala Forum koji je održan u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu u utorak 23. septembra 2014. godine. U okviru Foruma AESI predstavljeni su rezultati drugog ciklusa studija „Upravljanje državom i humanitarni poslovi“ kao i programa za mir, integraciju i kulturu tolerancije realizirani tokom dugogodišnje saradnje Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta „La Sapienza“ u Rimu.

Senat je usvojio Izvještaj Komisije za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija Univerziteta u Sarajevu. Također, obrazovana je Komisije za akademsko priznavanje visokoškolske kvalifikacije.

Senat je usvojio Izvještaj Izdavačkog savjeta Univerziteta kojim je data saglasnost da se pet publikacija objave kao univerzitetska izdanja. Također, Senat je donio Odluku o izmjeni dva člana Redakcije Pregleda: časopisa za društvena pitanja.

 


 

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC