UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Otvorena ljetna škola o kulturi tolerancije

 

 

Otvorena ljetna škola o kulturi tolerancije

 

Ljetna škola „Rethinking the Culture of Tolerance – The New Challenges of the European Integration Process“, koju pohađa 36 polaznika iz 15 zemalja, otvorena je danas na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Prof. dr. Dejan Bokonjić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na otvaranju je istakao da je škola namijenjena polaznicima master i doktorskog studija u oblasti društvenih nauka u BiH, Italiji, zemljama regije i Evropske unije kao i internacionalnim studentima. Prorektor Bokonjić je naglasio da škola, koju zajedno organiziraju Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet Milano-Bicocca, predstavlja veoma važan moment za saradnju sva tri univerziteta. „Cilj ovog događaja je multikulturalizam i tolerancija – veoma važne teme ne samo za prostor zapadnog Balkana već i za Evropu. Siguran sam da ćemo kroz diskusije i predan rad tokom ovih dana doći do zaključaka o nekim problemima koji će nas dovesti do novih stvari koje ćemo razvijati u našim predstojećim izdanjima ove škole. Ova ljetna škola je samo početak priče koja će biti nastavljena naredne godine u Milanu“, rekao je prorektor Bokonjić.
 
Pozdravljajući učesnike, predavače i goste škole, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor za oblast međunarodne saradnje Univerziteta u Sarajevu, rekao je da će ljetna škola pomoći univerzitetima, učesnicima ali i predavačima da uspostave međunarodnu saradnju, prijateljstva i veze. On je dodao da je učešće u organizaciji jednog ovakvog međunarodnog događaja veoma bitno za Univerzitet u Sarajevu. „Očekujem da će u narednim danima biti obrađene teme iz oblasti filozofije, prava, ljudskih prava, kulture tolerancije, multikulturalizma, kulture religije, obrazovanja, poslijeratnog društva i izgradnje povjerenja“, kazao je prorektor Vlaisavljević.

U ime rektorice Univerziteta Milano-Bicocca prof. dr. Cristine Messe, predavače i učesnike škole pozdravila je profesorica Marina Calloni koja se zahvalila univerzitetima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu na saradnji i zalaganju na realizaciji ovog projekta. „Čast nam je što smo bili u mogućnosti da podržimo jedan ovakav projekat. Podsjećam vas da će naredna ljetna škola biti održana u Milanu za vrijeme manifestacije EXPO 2015“, dodala je prof. Calloni. 

Tatjana Sekulić, profesorica Univerziteta Milano-Bicocca, istakla je da je ovo prvi put da univerziteti ulaze u jedan ovakav edukativni projekat ljetne škole. „Za nas je izuzetno važna saradnja univerziteta na različitim projektima, među kojima je i razmjena profesora i studenata“, kazala je profesorica Sekulić.
U ime Ambasade Italije u BiH, koja je generalni pokrovitelj prvog izdanja ljetne škole, učesnicima se obratio NJ. E. gospodin Ruggero Corrias, ambasador, koji je istekao da je tema ljetne škole veoma aktuelna i zanimljiva za cijelu Evropu, a naročito za BiH koja je u procesu evropskih integracija.
 
Prvi dan škole nastavljen je predavanjima prof. Adea Kearnsa sa Univerziteta u Glazgovu, prof. Marine Calloni sa Univerziteta Milano-Bicocca i prof. Dine Abazovića sa Univerziteta u Sarajevu.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC