UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana konferencija za medije

 

 

Održana konferencija za medije

 

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu u petak 5. septembra održana je konferencija za medije organizirana u povodu zakazanog štrajka na Univerzitetu u Sarajevu 8. septembra 2014. godine od Sindikata Univerziteta u Sarajevu.

Konferenciji za medije prisustvovali su prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, dr. Mevludin Mekić, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta, prof. dr. Zehra Kreho, prof. dr. Faruk Mekić i prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektori Univerziteta, dr. Suvad Konaković, generalni sekretar Univerziteta, te članovi Upravnog odbora Univerziteta: prof. dr. Almedina Zuko, prof. dr. Velija Katica, gospodin Sifet Kukuruz i student Amar Nurković.

Rektor prof. dr. Muharem Avdispahić je prilikom obraćanja podsjetio na stavove Senata Univerziteta u Sarajevu sa 3. tematske sjednice održane u srijedu 3. septembra 2014. godine: „Senat ističe značaj očuvanja jedinstva Univerziteta i usaglašenog djelovanja Sindikata i svih tijela Univerziteta u procesu integracije Univerziteta, te poštivanja institucionalne autonomije i stvaranja uvjeta u kojima Univerzitet u Sarajevu kao vodeća akademska institucija može odgovoriti svojoj društvenoj ulozi.“

Naglasivši da Univerzitet u Sarajevu nikada nije bio manje politiziran nego što je u ovom času, rektor Avdispahić je naveo da su isplatom zaostalih tranši stvoreni minimalni uvjeti za nastavak nastavnog i naučnoistraživačkog procesa u skladu sa Akademskim kalendarom Univerziteta u Sarajevu, te da je neophodno nastaviti socijalni dijalog usmjeren na prevazilaženje strateških problema u tretmanu Univerziteta i visokog obrazovanja, saglasno obavezama koje je BiH preuzela potpisivanjem Bolonjske deklaracije kao i obavezama sadržanim u Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u BiH.

U četvrtak 4. septembra 2014. godine održana je 5. vanredna sjednica Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu u vezi sa zakazanim štrajkom na Univerzitetu u Sarajevu 8. septembra 2014. godine od Sindikata Univerziteta u Sarajevu. Govoreći o zaključku donesenom na održanoj sjednici, dr. Mevludin Mekić, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta, istakao je da Upravni odbor podržava stav Senata Univerziteta u Sarajevu o tome da su osigurani uvjeti za odvijanje nastavnog i naučnoistraživačkog procesa, te da Upravni odbor podržava stav Senata kojim se ističe neophodnost nastavka dijaloga Vlade Kantona Sarajevo sa Univerzitetom u Sarajevu i Sindikatom Univerziteta u Sarajevu u cilju rješavanja svih problema sa kojima se Univerzitet suočava u svom radu.

Amar Nurković, član Upravnog odbora Univerziteta iz reda studenata, istakao je da studenti Univerziteta u Sarajevu podržavaju zahtjeve Sindikata Univerziteta u Sarajevu, ali izražavaju i zabrinutost o tome da sada nije pravo vrijeme za održavanje štrajka.

 



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC