UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 2. sjednica Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine

 

 

Održana 2. sjednica Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine

 

U ponedjeljak 14. jula 2014. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održana je 2. sjednica Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine u 2014. godini kojom je predsjedavao prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu.

Sjednici su prisustvovali predstavnici javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini: prof. dr. Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr. Sead Pašić, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Dževad Zečić, rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. Dejan Bokonjić, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i prof. dr. Vojo Višekruna, prorektor Sveučilišta u Mostaru.

Na održanoj sjednici podnijet je izvještaj o realiziranoj posjeti predstavnika bh. javnih univerziteta SAD-u u junu 2014. godine u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, a na osnovu poziva Vlade Sjedinjenih Američkih Država za učešće u međunarodnom programu razmjene posjetilaca „International Visitors Leadership Program“. Posjeta, koja je ocijenjena veoma uspješnom, rezultirala je uspostavljanjem veza sa nekoliko američkih univerziteta. U narednom periodu će predstavnici američkih univerziteta sa kojima je dogovorena saradnja u oblasti naučnoistraživačkog rada posjetiti Bosnu i Hercegovinu i na nivou Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH potpisati sporazume o ostvarivanju saradnje.

Rektorska konferencija BiH je razmatrala stanje pristupa naučnim bazama podataka. Izvjestioci o ovoj temi bili su gospođa Ljiljana Petrović-Zečić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, i gospodin Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koji su ukazali na alarmantnu situaciju u našoj zemlji kada su pitanju mogućnosti pristupa naučnim bazama podataka. Usaglašeno je da je neophodno organizirati tematsku sjednicu Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH uz učešće predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske s ciljem utvrđivanja dugoročnog plana finansiranja pristupa naučnim bazama podataka, daljnjeg funkcioniranja akademske mreže BIHARNET i strateške potrebe za programom infrastrukturnih ulaganja u nauku i istraživanje, kako bi se povećala konkurentnost istraživačkih institucija iz BiH pri apliciranju za sredstva iz međunarodnih fondova u koje će BiH izdvajati ulazni doprinos.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC