UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana konferencija za medije

 

 

Održana konferencija za medije

 

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu u petak 4. jula 2014. godine održana je konferencija za medije organizirana u povodu dvije aktuelne teme:
•    proces akreditacije Univerziteta u Sarajevu,
•    obaveze osnivača za realizaciju nastavno-naučnog procesa na Univerzitetu u Sarajevu.

Konferenciji su prisustvovali prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Faruk Mekić, prorektor za oblast naučnoistraživačkog/umjetničkoistraživačkog rada, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor za oblast međunarodne saradnje, prof. dr. Dženan Đonlagić, prorektor za oblast finansija, Samir Arnautović, student-prorektor, prof. Pjer Žalica, dekan Akademije scenskih umjetnosti, prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, dekanesa Medicinskog fakulteta, prof. dr. Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta, i Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Prilikom obraćanja rektor prof. dr. Muharem Avdispahić je predstavio brojne aktivnosti koje Univerzitet u Sarajevu realizira kako bi Univerzitet u Sarajevu postao relevantnim sudionikom visokog obrazovanja i evropskog prostora istraživanja, te uvjete u kojima se te aktivnosti realiziraju.

„Nakon posjete Komisije domaćih i međunarodnih stručnjaka za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuke o akreditaciji visokoškolske ustanove Univerzitet u Sarajevu organizirane od 30. juna do 3. jula i cjelodnevnih programa radnih sastanaka sa predstavnicima svih stakeholdera 1. i 2. jula, čiji je cilj bila provjera ispunjenosti devet propisanih kriterija, očekujemo da po podnošenju pisanog izvještaja od Komisije Univerzitet u Sarajevu u akademsku 2014/2015. godinu ulazi kao akreditirana visokoškolska ustanova”, naveo je rektor Avdispahić.

Govoreći o pitanju dugovanja osnivača za realizaciju nastavno-naučnog procesa na Univerzitetu u Sarajevu, prorektor prof. dr. Dženan Đonlagić je naglasio da stanje duga osnivača prema Univerzitetu u Sarajevu iznosi preko 20 miliona KM.
„Vlada Kantona Sarajevo na osnovu redovnih mjesečnih dotacija iz Budžeta prema Univerzitetu u Sarajevu nije izmirila obaveze iz 2013. godine za novembar, kao ni obaveze iz 2014. godine za april, maj i juni“, istakao je prorektor Đonlagić.

Na redovnoj 23. sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu održanoj 25. juna 2014. godine, na prijedlog Odbora za finansije Univerziteta u Sarajevu, a uz pozitivno mišljenje vijeća grupacija nauka/umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, utvrđen je Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu te fakulteta i akademija u njegovom sastavu.

Pravni osnov za utvrđivanje Prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu te fakulteta i akademija u njegovom sastavu sadržan je u članovima 128, 130. i 131. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, prečišćeni tekst („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 42/13), članovima 136, 205. i 208. Statuta Univerziteta u Sarajevu.
Na konferenciji za medije je naglašeno da je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, prečišćeni tekst („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 42/13), Prijedlog Odluke, utvrđen na 23. sjednici Senata, proslijeđen Vladi Kantona Sarajevo na konačno odlučivanje.

Razlog utvrđivanja Prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu te fakulteta i akademija u njegovom sastavu sadržan je u potrebi osiguranja minimalnih uvjeta za nesmetano obavljanje osnovne djelatnosti Univerziteta, a što nije moguće realizirati iz postojećih budžetskih sredstava kojim je utvrđeno da se osigurava dio plaće i naknade akademskog osoblja i ostalih zaposlenika na visokoškolskoj ustanovi, dio materijalnih troškova, minimalno tehničko opremanje visokoškolske ustanove, radni i životni standard studenata. Kako su sredstva iz Budžeta za navedene namjene nedostatna, a vanbudžetska sredstva limitirana predmetnom odlukom, kao takva u ukupnim iznosima nisu dovoljna za normalno obavljanje realizacije nastavnih programa u okviru registrirane djelatnosti.

Pravna rješenja su koncipirana na senzibilnom pristupu populaciji redovnih studenata koji se finansiraju iz Budžeta Kantona Sarajevo, te iz tih razloga nisu predložene korekcije cijena za pozicije 1. do 22. predmetne odluke.

Fokus korekcije Odluke je usmjeren na samofinansirajuće studente svih ciklusa, kao i na one studente koji nisu redovno ispunjavali svoje obaveze (studenti ponovci), kao i na kategoriju studenata stranih državljana. Istim su se uvažile specifičnosti Grupacije umjetnosti koja u okviru realizacije obaveznih prijemnih ispita ima znatne materijalne troškove koji su korekcijom cijena prepoznati i uzeti u obzir.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC