UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održana 22. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

 

Održana 22. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

 

Senat Univerziteta u Sarajevu je 4. juna 2014. godine održao redovnu 22. sjednicu sa 15 tačaka dnevnog reda.

Na održanoj sjednici članovi Senata su informirani o realiziranim aktivnostima Koordinacionog tima Univerziteta u Sarajevu na pomoći stanovništvu u sanaciji šteta i raščišćavanju poplavljenih područja. Univerzitet u Sarajevu je zajedno sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Sarajevu stavio na raspolaganje preko tri hiljade studenata i članova nastavnog osoblja koji su se dobrovoljno prijavili za aktivnosti organizirane s ciljem pomoći stanovništvu i sanacije šteta te raščišćavanja poplavljenih područja.

U okviru tačke „Dugovanja osnivača za realizaciju nastavno-naučnog procesa na Univerzitetu u Sarajevu“ predstavljeni su podaci u vezi sa dugovanjima Vlade Kantona Sarajevo na osnovu redovnih mjesečnih dotacija iz Budžeta prema Univerzitetu u Sarajevu, te je naglašeno da osnivač nije izmirio obaveze iz 2013. godine za novembar, kao ni obaveze iz 2014. godine za april i maj.

Prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je rješenja o imenovanju prof. dr. Nusreta Smajlovića za dekana Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i dr. Rasima Muratovića za direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Senatori su jednoglasno prihvatili inicijativu za dodjelu priznanja Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Smailu Čekiću, direktoru Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u periodu 1992–2014. godine, za izuzetan doprinos osnivanju i radu Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i postignute naučne rezultate u oblastima istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. 

Senat je utvrdio prijedlog plana upisa studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2014/2015. godini i prijedlog plana upisa studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2014/2015. godini. Utvrđeni prijedlozi će biti dostavljeni putem resornog ministarstva Vladi Kantona Sarajevo na dobijanje potrebne saglasnosti.

Data je saglasnost za inicijativu Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu za izmjene i dopune Odluke o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu te fakulteta i akademija u njegovom sastavu. Također je pokrenuta inicijativa da se u skladu sa prijedlozima organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu izradi inovirani prijedlog Odluke o visini participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu, koji će biti dostavljen Vladi Kantona Sarajevo na saglasnost.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Raspisivanje konkursa za upis kandidata na treći ciklus studija“ dao saglasnosti na:
•    raspisivanje konkursa za upis studenta na treći ciklus studija u okviru Tempus projekta o saradnji između Univerziteta u Beču i Univerziteta u Ljubljani i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2014/2015. godini,
•    raspisivanje konkursa za upis druge generacije studenata interdisciplinarnog doktorskog studija „Savremeni tokovi predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja“ na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2014/2015. godini,
•    raspisivanje konkursa za upis studenata na treći ciklus studija (doktorski studij) iz oblasti šumarstva i hortikulture na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2014/2015. godini.

Senat Univerziteta u Sarajevu je dao saglasnost na raspisivanje konkursa za upis studenta na interdisciplinarne magistarske (master) studije (4+1) Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i to:
•    „Evropske integracije“, Odsjek politologije i Odsjek sigurnosnih i mirovnih studija
•    „Porodica i društvo“, Odsjek sociologije i Odsjek socijalnog rada
•    „Djeca i mladi u sukobu sa zakonom“, Odsjek za socijalni rad
•    „Komunikologija“, Odsjek žurnalistike
•    „Nacionalna sigurnost i demokratsko društvo“, Odsjek sigurnosnih i mirovnih studija

Na održanoj sjednici je izvršen izbor u akademska zvanja za 22 nastavnika sa 10 fakulteta i jedne akademije Univerziteta u Sarajevu. Također, Senat je dao saglasnosti za tri izbora u naučna zvanja.

Senat Univerziteta u Sarajevu je donio Odluku o raspisivanju konkursa za izbore akademskog osoblja na: Akademiji likovnih umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Farmaceutskom fakultetu, Građevinskom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Pedagoškom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu i Veterinarskom fakultetu.

Senatori su upoznati sa zapisnikom sa sastanka Komisije za raspodjelu sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti nauke i projekata opremanja institucija nauke, u kojem je konstatirano da nakon završenog internog poziva doznačena sredstva neće biti u cijelosti potrošena. Senat je prihvatio prijedlog Komisije da se objavi drugi interni poziv za raspodjelu sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za finansiranje /sufinansiranje projekata iz oblasti nauke i projekata opremanja institucija nauke.

Također, senatori su informirani o prijavi Univerziteta u Sarajevu na konkurs Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za finansiranje/sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2014. godini.

Na održanoj sjednici donijete su odluke za 37 kandidata u postupku stjecanja doktorata nauka na jedanaest fakulteta i jednoj akademiji.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u okviru tačke „Saglasnosti na nastavne planove i programe“ dao saglasnosti na:
•    izmjene nastavnog plana i programa drugog ciklusa studija glume na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu,
•    nastavni plan i program drugog ciklusa studija „Menadžment ljudskih resursa i upravljanje znanjem“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,
•    nastavni plan i program drugog ciklusa studija „Strateško preduzetništvo i inovativnost“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene nastavnog plana i programa trećeg ciklusa (doktorskog) studija iz naučne oblasti socijalni rad na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene i dopune nastavnih planova i programa prvog ciklusa studija na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene nastavnih planova i programa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na: Odsjeku za industrijsko inžinjerstvo i menadžment, Odsjeku za mašinski proizvodni inžinjering i Odsjeku za mašinske konstrukcije,
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa doktorskog studija matematičkih nauka u Jugoistočnoj Evropi na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa prvog ciklusa studijskog programa  „Uprava“ na Fakultetu za upravu u Sarajevu,
•    izmjene i dopune nastavnog plana i programa drugog ciklusa studija studijskog programa   „Uprava“ na Fakultetu za upravu u Sarajevu.

Data je saglasnost na Elaborat za osnivanje podorganizacione jedinice – Instituta Fakulteta za       saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu. Također, data je saglasnost na Statut Fakulteta za upravu u Sarajevu.

Usvojen je prijedlog teksta sporazuma između Univerziteta u Sarajevu i teoloških fakulteta u njegovom sastavu o reguliranju položaja Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, kojim se ulazi u proceduru usaglašavanja teksta sporazuma na nastavno-naučnim vijećima Fakulteta islamskih nauka i Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Senat je usvojio Izvještaj Izdavačkog savjeta Univerziteta, pri čemu je data saglasnost da se dvije publikacije objave kao univerzitetska izdanja.

Senat je usvojio Izvještaj Komisije za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija Univerziteta u Sarajevu, kao i Izvještaj Komisije o provedenom postupku akademskog priznavanja.

U okviru tačke „Međunarodna saradnja“ Senat je dao saglasnosti na potpisivanje:
•    memoranduma o razumijevanju između Univerziteta u Sarajevu i Fondacije za unapređenje života ljudi (Kuala Lumpur, Malezija),
•    protokola o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istanbulu (Turska),
•    sporazuma o međunarodnoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju (Islamabad, Pakistan),
•    sporazuma o dvojnom mentorstvu za doktorsku disertaciju kandidata Ismara Imamovića, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, između Univerziteta u Sarajevu i Université de Technologie de Compiégne (Francuska).

Senatori su informirani da će Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu organizirati Peti sajam stipendija koji će biti održan 16. oktobra 2014. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Partneri u organizaciji Sajma su Fondacija kralja Baudouina iz Belgije i Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC