UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




SAOPĆENJE ZA JAVNOST u povodu održane 01/14. sjednice Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine (RK/RZ BiH)

 

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST
u povodu održane 01/14. sjednice Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine (RK/RZ BiH)

 

U četvrtak 8. maja 2014. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održana je 1. sjednica Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine u 2014. godini, kojom je predsjedavao prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu.

Sjednici su prisustvovali predstavnici svih osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini: prof. dr. Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr. Refik Šahinović, rektor Univerziteta u Bihaću, prof. dr. Sead Pašić, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Dejan Bokonjić, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli, i prof. dr. Dževad Zečić, rektor Univerziteta u Zenici.

Rektorska konferencija/Rektorski zbor Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost zbog neusvajanja Pravilnika o stjecanju i korištenju akademskih titula, naučnih i stručnih zvanja, što svršene studente može dovesti u teškoće zbog neprepoznavanja akademskih titula, naučnih i stručnih zvanja na tržištu rada.

Nadležne obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini nisu dale saglasnost na tekst prijedloga Pravilnika o stjecanju i korištenju akademskih titula, naučnih i stručnih zvanja na koji su svi javni univerziteti u Bosni i Hercegovini dali svoju saglasnost na sastanku održanom u Ministarstvu civilnih poslova BiH 22. oktobra 2013. godine.
Rektorska konferencija/Rektorski zbor Bosne i Hercegovine očekuje od Ministarstva civilnih poslova BiH da pruži objašnjenje i razloge zbog kojih nije došlo do usvajanja Pravilnika, te izražava konsenzualnu podršku tekstu Pravilnika koji je nakon usaglašavanja upućen u proceduru.

U toku održane sjednice razgovarano je o učešću javnih univerziteta u BiH u Erasmus+ programu, novom programu EU za obrazovanje, stručno usavršavanje, mlade i sport koji će trajati od 2014. do 2020. godine.

Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine je informirana o studijskoj posjeti predstavnika javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, a na osnovu poziva Vlade Sjedinjenih Američkih Država za učešće u međunarodnom programu razmjene posjetilaca „International Visitors Leadership Program“.

Prihvaćena je inicijativa za saradnju RK/RZ BiH i Konferencije javnih univerziteta Austrije (UNIKO).

Predstavnik Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka (OKC) predstavio je IPA projekat „Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost“, čiji je implementator Centar za razvoj medija i analize (CRMA).

Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine je razmatrala stanje pristupa naučnim bazama podataka te je usaglašeno da se na jednoj od narednih sjednica utvrde preporuke za utvrđivanje relevantnih baza podataka i koordiniraju aktivnosti na osiguranju pristupa tim bazama.



 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC