UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Promovirana izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu

 

 

Promovirana izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu

 

U ponedjeljak 21. aprila 2014. godine u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu upriličena je promocija izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu objavljenih u 2013. godini.

U ime Univerziteta u Sarajevu čestitke Institutu za historiju i autorima uputio je prorektor prof. dr. Faruk Mekić te, podsjetivši da je Institut za historiju postao organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu, naveo da je promocija izdanja pokazatelj dosadašnjega rada Instituta. „Današnja promocija pokazuje važnost historijskih istraživanja za naše društvo i našu državu. Ovom promocijom se otvaraju nove mogućnosti za razvoj Instituta, koji sada kao članica Univerziteta može nastaviti još intenzivnija istraživanja naše prošlosti. Ova promocija pokazuje i da Univerzitet u Sarajevu želi podržavati daljnja naučna istraživanja i time zadržati vodeću poziciju koju ima u univerzitetskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Također, pokazuje i s kojim naučnim kadrom raspolaže ovaj institut i koju svježinu unosi u Univerzitet“, naveo je prorektor Mekić, te naglasio da Institut ima posebno mjesto u razvoju historijske nauke i da su uključivanjem Instituta u Univerzitet u Sarajevu svi dobili – i Univerzitet i Institut.

Prof. dr. Husnija Kamberović, direktor Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, prilikom svog obraćanja je podsjetio da Institut za historiju već duže od pola stoljeća postoji na historiografskoj sceni, te da je za svoj polustoljetni rad prije nekoliko godina dobio i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. „Do prošle godine Institut je djelovao kao javna naučna ustanova, a od prošle godine djelujemo kao organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu. Kao što smo u proteklih više od pola stoljeća čuvali dostojanstvo historijske nauke, vjerujemo da ćemo i ubuduće, sada kao članica Univerziteta, imati prilike i mogućnosti da afirmiramo naučne vrijednosti, sa željom da budemo još bolji, ali bez namjere da se predstavljamo drukčijim nego što stvarno jesmo“, istakao je direktor Kamberović. Naglasivši da je Institut danas prepoznatljiva naučna institucija iz oblasti historiografije ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u Evropi, direktor Kamberović je podsjetio na niz međunarodnih projekata u kojima je Institut sudjelovao i u kojima trenutno sudjeluje, te najavio nove aktivnosti u izdavaštvu ali i na drugim poljima naučne djelatnosti.

Institut za historiju je danas promovirao sedam izdanja iz 2013. godine: knjigu „Spomenica Ibrahima Karabegovića“ koja predstavlja zbornik radova na čast prof. dr. Ibrahima Karabegovića, dugogodišnjeg direktora Instituta za historiju koji je ostavio dubok trag u razvoju ove naučne institucije, te knjigu prof. dr. Edina Radušića „Bosna i Hercegovina u britanskoj politici od 1857. do 1878. godine – od branitelja i zaštitnika do tužioca i sudije“. Promovirana je i knjiga mr. Amre Čusto „Uloga spomenika u Sarajevu u izgradnji kolektivnog sjećanja na period 1941-45. i 1992-95.“ o spomenicima u Sarajevu i građenju sjećanja na Drugi svjetski rat i rat krajem 1990-ih godina. Ovu knjigu Institut je objavio u suizdavaštvu sa Kantonalnim zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. Na održanoj promociji promovirani su i časopisi – jedan broj godišnjaka Prilozi i čak tri broja časopisa Historijska traganja. Jedan broj časopisa Historijska traganja posvećen je 70. godišnjici od 1. zasjedanja ZAVNOBiH-a, što je pokazatelj odgovornosti Instituta prema historiji države Bosne i Hercegovine.

Promotori izdanja Instituta za historiju bili su: prof. dr. Tomislav Išek, dr. Admir Mulaosmanović, dr. Vera Katz, dr. Hana Younis, prof. dr. Adnan Jahić i prof. dr. Mirko Pejanović.

 
 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC