UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održano predavanje o razvijanju međureligijskog sklada u Indoneziji

 

Održano predavanje o razvijanju međureligijskog sklada u Indoneziji

 

Predavanje o temi „Razvijanje međureligijskog sklada u Indoneziji – najbolji primjeri iz prakse udruženih propisa Ministarstva religijskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova“, koje je organizirao Univerzitet u Sarajevu u saradnji sa Ambasadom Republike Indonezije u BiH, održano je u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu u četvrtak 17. aprila 2014. godine.

Riječi dobrodošlice delegaciji Indonezije te prisutnim gostima uputio je prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, istakavši da se međunarodna dimenzija nalazi u srcu svakog univerziteta koji je dostojan svog imena. „Budućnost globalizovanog svijeta će znatno ovisiti o uspješnosti međureligijskog dijaloga, preciznije – o mjeri do koje će se čuti glas onih koji govore o međureligijskoj harmoniji. Mi u Bosni i Hercegovini smo svjesni vitalnog značaja međureligijskog dijaloga u našem društvu kao i važnosti kojom Evropa u svojoj samospoznaji prepoznaje utjecaje i doprinose svih abrahamskih tradicija na oblikovanje vlastitog postojanja“, naveo je rektor Avdispahić.

Istakavši da Bosna i Hercegovina i Indonezija nisu povezane samo religijski nego i kulturno i duhovno, prisutnima se obratio Nj. E. gospodin Subijaksono Sujono, ambasador Republike Indonezije u BiH. „Današnji svijet se suočava sa globalnim problemima poput klimatskih promjena, gladi, siromaštva, prirodnih nepogoda i drugim. Kako bi se ti problemi riješili, važno je raditi zajedno u harmoniji. Religije mogu pozitivno utjecati na prevazilaženje tih problema i poslužiti kao sredstvo za postizanje harmonije i solidarnosti. Nadamo se da uz harmoniju i solidarnost možemo ispuniti naše zajedničke ciljeve – živjeti u miru, harmoniji i prosperitetno“, istakao je ambasador Sujono.

Predavanje o razvijanju međureligijskog sklada u Indoneziji održao je prof. dr. Faisal Ismail sa Državnog islamskog univerziteta Sunan Kalijaga u Yogyakarti (Indonezija). Profesor Ismail je od 2006. do 2010. godine bio ambasador Republike Indonezije u Kuvajtu. Također, bio je generalni sekretar Ministarstva religijskih poslova Republike Indonezije (2002–2006) i šef Odjela za religijska istraživanja i obrazovanje Ministarstva religijskih poslova Republike Indonezije (2000–2002).

Prof. dr. Faisal Ismail je, govoreći o Indoneziji, njenoj raznolikosti u jedinstvu i politikama multikulturalizma, podsjetio da je Indonezija stekla nezavisnost 17. augusta 1945. godine te da Indoneziju, geografski gledano, tvori više od 17.000 otoka i oko 300 etničkih grupa od kojih svaka govori drugačijim jezikom i ima različite društveno-kulturne tradicije.

„Indonezija je zasnovana na Pancasili – „pet stubova“: vjeri u jednog vrhovnog Boga, pravednom i civiliziranom čovječanstvu, indonezijskom jedinstvu, demokratiji zasnovanoj na zastupanju i vijećanju te socijalnoj pravdi za sve indonezijske narode“, istakao je profesor Ismail i naveo da, zasnovana na Pancasili, indonezijska država nije niti konfesionalna niti čisto sekularna država, te da je religijski život sastavni dio javnog života.


 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC