UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Počela dvodnevna konferencija


 Image

Počela dvodnevna konferencija
„Bosanskohercegovačko-turski pravnički dani”

Povodom 67. godišnjice Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u petak 5. aprila 2013. godine otvorena je dvodnevna konferencija „Bosanskohercegovačko-turski pravnički dani“, koju organizira Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Istanbulu. U Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu konferenciju su otvorili prof. dr. Borislav Petrović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Adem Sözüer, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istanbulu, i gospođa Yasemin Eralp, zamjenica ambasadora Republike Turske u BiH.

Dekan prof. dr. Borislav Petrović je, napomenuvši da Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu obilježava 67. godišnjicu uspješnog rada, istakao da su u protekle dvije godine provedene mnogobrojne akademske aktivnosti, kako nastavne tako i naučnoistraživačke, u Bosni i Hercegovini ali i u inozemstvu. „Nakon dužih priprema započeli smo nastavu na trećem ciklusu studija, a u okviru međunarodne razmjene prihvatili smo dva doktoranta iz inozemstva“, istakao je dekan Petrović, te naveo da je međunarodna saradnja u permanentnoj uzlaznoj putanji. Dekan Petrović je prilikom obraćanja podsjetio da je u maju 2012. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istanbulu održana konferencija „Tursko-bosanskohercegovački dani prava“ i najavio da će ovo postati tradicionalna međunarodna konferencija na kojoj bi se svake godine raspravljalo o aktuelnim temama iz turskog i bosanskohercegovačkog krivičnog zakonodavstva i prakse.

Uz čestitke povodom 67. godišnjice Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, rektor prof. dr. Muharem Avdispahić je naglasio slojevitost veza između Bosne i Hercegovine i Republike Turske posebno u domenu izučavanja prava, te istakao dobro osmišljenu strukturu konferencije „Bosanskohercegovačko-turski pravnički dani“. Govoreći o najavljenoj saradnji između Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Pravnog fakulteta Univerziteta u Istanbulu na realizaciji doktorskog studija, rektor Avdispahić je izrazio nadu da će predmet saradnje biti pravni izazovi naše sadašnjice: od ustava koji je aneks jednog mirovnog ugovora i stepena pravne sigurnosti u uslovima poluprotektorata u godinama nakon rata do onoga što je tema drugog dana konferencije – zajedničke aspiracije ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Dekan prof. dr. Adem Sözüer je istakao vrijednost razmjene studenata, naglašavajući da će narednih godina povećati broj stipendija za istraživački rad. Ističući spremnost da doktoranti dio svog studija provedu u Istanbulu, dekan Sözüer je izrazio želju dolaska predavača s Univerziteta u Istanbulu u Sarajevo. „Svaki vid naše saradnje je rezultirao nekim novim saznanjem, postali smo bogatiji za novo iskustvo i zato se svakoj novoj saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu izuzetno radujemo. Želja nam je da naša saradnja postane obimom i rezultatima primjer ne samo u regionu već i u Evropi“, naveo je dekan Sözüer.

Uspješan rad učesnicima konferencije je poželjela i gospođa Yasemin Eralp, zamjenica ambasadora Republike Turske u BiH, te izrazila zadovoljstvo zbog održavanja ove konferencije, koja je okupila vrhunske stručnjake iz dvije renomirane obrazovne ustanove. „Kada u istoj rečenici kažete Turska i Bosna i Hercegovina, prve asocijacije su saradnja i solidarnost. Naš je cilj da uspješne odnose i prijateljski duh prenesemo na sve oblasti, od političkih i ekonomskih do oblasti turizma, kulture i obrazovanja“, istakla je gospođa Eralp.

Naglasak konferencije je na temama iz krivičnog prava, a koncept se bazira na izvještavanju o određenoj temi sa aspekta turskog i bosanskohercegovačkog prava, što omogućava uporedno-pravno sagledavanje određenih problema.



 

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC