UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Razgovori

 

 Image

Razgovori o projektu „Istraživanja bosanskih piramida“

U utorak 26. juna 2012. godine Rektorat Univerziteta u Sarajevu su posjetili dr. Semir Osmanagić i prof. dr. Mujo Demirović, prorektor Univerziteta u Bihaću i bivši ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Federacije BiH, gdje su sa rektorom prof. dr. Farukom Čaklovicom razgovarali o aktivnostima u okviru projekta „Istraživanja bosanskih piramida“.

U toku srdačnog i veoma interesantnog razgovora dr. Osmanagić je naveo da je projekat istraživanja bosanske doline piramida multidisciplinarni naučni projekat koji uključuje kombinaciju klasičnih nauka – arheologije, geologije, biologije, paleontologije, pedologije, topografije sa visokotehnološkim naučnim disciplinama, satelitskim snimanjima, termalnim, georadarskim, radiokarbonskim, te primjenom analiza od fizičara i elektroinženjera. 

„U proteklih sedam godina, dakle u periodu od 2005. do 2012. godine, potrošili smo oko 300 hiljada radnih sati na arheološka iskopavanja, analize uzoraka, laboratorijska testiranja i radiokarbonska datiranja, zaključujući da se u Visokom nalazi kompleks pet piramida sa mrežom podzemnih tunela i prostorija koje smo datirali na više od 12 hiljada godina. Riječ je o projektu koji svake godine privuče nekoliko desetina hiljada turista, čime se ostvaruje direktna veza između istraživanja i turizma i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Također, svake godine imamo i nekoliko stotina volontera iz cijelog svijeta. U 2010. godini imali smo 500 volontera iz 30 zemalja, 2011. godine volontere iz 32 zemlje, a ove, 2012. godine, u sedam smjena tokom juna, jula, augusta i septembra imamo najavljenih 712 volontera iz 52 zemlje svijeta. To je postao najprivlačniji projekat u oblasti arheologije, a istovremeno čini i najpozitivniju vijest iz Bosne i Hercegovine“, istakao je dr. Osmanagić.

Prof. dr. Mujo Demirović je izrazio žaljenje što kao ministar nije bio u prilici da podrži ovaj projekat, jer je on pokrenut kasnije, te naveo: „Ovaj projekat obogaćuje identitet i historiju Bosne i Hercegovine. On govori da je Bosna mnogo starija od onoga što se uči u školi. I kao naučnik i kao čovjek uvjeren sam da će ovo biti projekat svjetskih razmjera. Mene raduje naučna upornost kolege Osmanagića i drago mi je što mogu dati podršku ovom značajnom ne samo bosanskom nego i svjetskom projektu.“

Riječi podrške dr. Osmanagiću uputio je i rektor Čaklovica, te podsjetio da su prethodnih godina pojedini fakulteti i instituti Sarajevskog univerziteta podržali ovaj projekat kroz različiti spektar laboratorijskih pretraga, te da su na taj način došli do veoma dragocjenih podataka koji će sigurno biti veoma korisni za buduća istraživanja koja se nastavljaju na ovom lokalitetu. „Veoma je značajna činjenica da veliki broj volontera i istraživača dolazi iz cijelog svijeta, a ove i narednih godina očekujemo da će i studenti Sarajevskog univerziteta, kao i drugih bh. univerziteta, imati priliku da učestvuju u ovim arheološkim istraživanjima. Ovaj projekat je veoma značajan i sa arheološkog, kulturološkog i historijskog aspekta, kao i sa aspekta vezanog za razvoj turizma i promociju Bosne i Hercegovine“, istakao je rektor Čaklovica, te dr. Osmanagiću i njegovom timu zaželio uspjeh u budućem radu, te da projekat bude prepoznat po stručnim i naučnim vrijednostima.


 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC