UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




188 stipendija

 

 Image

 

188 stipendija iz Fonda „Suada Dilberović” za studente Sarajevskog univerziteta

U ponedjeljak 30. januara 2012. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu upriličena je dodjela stipendija iz Fonda „Suada Dilberović“.

Iz Fonda, iz kojeg se finansiraju socijalno ugroženi i izuzetno nadareni studenti svih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu, za akademsku 2011/2012. godinu dodijeljeno je ukupno 188 stipendija u dvije kategorije:
1. kategorija izuzetno nadareni studenti – 36 stipendija
2. kategorija socijalno ugroženi studenti – 152 stipendije

Univerzitet u Sarajevu već četvrtu godinu organizira ovu humanu manifestaciju na kojoj promovira Fond „Suada Dilberović“ i dodjeljuje stipendije socijalno ugroženim i izuzetno nadarenim studentima Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu, prilikom obraćanja je istakao da ova humana akcija koju vodi Univerzitet u Sarajevu predstavlja direktnu podršku i pomoć studentima u prevazilaženju složene socijalno-ekonomske situacije.

„Želja nam je da u ovom fondu, koji je jedinstven u svijetu, obezbijedimo sredstva za što je moguće veći broj studenata, imajući u vidu činjenicu da ne postoje budžetska sredstva za ove namjene, te da istovremeno svake godine imamo sve veći broj prijavljenih studenata u kategoriji socijalno ugroženih“, naglasio je rektor Čaklovica.

Uz čestitke upućene studentima-dobitnicima stipendija, te uz izraze zahvalnosti prijateljima Univerziteta koji su dio ove jedinstvene humane akcije, rektor Čaklovica je naveo: „U ovom teškom periodu mi smo kao akademska zajednica uz puno umijeća i ljubavi obezbijedili vlastita sredstva za stipendiranje 188 studenata Sarajevskog univerziteta. Obezbijeđena finansijska sredstva smatramo uspjehom i podvigom kada je u pitanju stipendiranje studenata Univerziteta u Sarajevu i ponosni smo što je ova humana aktivnost postala tradicija naše akademske zajednice. Također smo ponosni i na humanost naših studenata koji su pri upisu u akademsku 2011/2012. godinu uplatili znatna finansijska sredstva sa namjerom i željom da pomognu svojim kolegama.“
Govor - Prof. dr. Faruk Čaklovica

O proceduri dodjeljivanja stipendija iz Fonda „Suada Dilberović“ prisutne je informirao gospodin Zoran Selesković, generalni sekretar Univerziteta u Sarajevu, te naveo da su osnov za dodjelu stipendija i sve procedure za dodjelu stipendija propisani Pravilnikom o stipendiranju studenata Univerziteta u Sarajevu iz Fonda „Suada Dilberović“. Također, gospodin Selesković je naglasio da su se na konkurs, koji je bio otvoren do 17. novembra 2011. godine, prijavila 463 studenta.

U ime studenata Sarajevskog univerziteta prisutne je pozdravio gospodin Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, te je prilikom obraćanja izrazio zahvalnost svima koji su podržali Fond „Suada Dilberović“, te obećanje da će ova akcija biti nastavljena. Uz poziv studentima da daju doprinos Fondu „Suada Dilberović“ predsjednik Studentskog parlamenta je istakao: „Mi kao studenti trebamo biti ponosni na ovo što smo postigli, jer mali je broj slučajeva gdje studenti u ovako teškoj situaciji pomažu svojim kolegama kako bi im olakšali školovanje. Samo kroz školovanje mi možemo ostvariti napredak za našu domovinu i naše društvo.“

U ime studenata-dobitnika stipendija iz kategorije izuzetno nadarenih studenata riječi zahvalnosti uputio je Anel Lepić, student treće godine Akademije likovnih umjetnosti: „Svi smo svjesni negativnih stvari koje danas mlade udaljavaju od knjige. Uprkos tome, naša zajednica nailazi na studente koji se izdvajaju prema postignutim rezultatima u svim sferama njihovih interesovanja. Budući da sam student Akademije likovnih umjetnosti, ova stipendija će mi mnogo pomoći u daljnjem radu na planu likovno-umjetničkog stvaralaštva i kreativnog mišljenja, kao i ostalima na planu njihovog studijskog rada i interesovanja, što svima nama daje dodatni entuzijazam i podsticaj. Ovo je od krucijalne važnosti, kako lične, tako i kolektivne, budući da studenti Sarajevskog univerziteta pokazuju zapažene rezultate u zemljama širom svijeta. U ime ovogodišnjih dobitnika stipendije zahvaljujem se svima koji su prepoznali značaj ove aktivnosti i dali svoj doprinos. Na kraju bih spomenuo staru japansku poslovicu koja bi trebala biti misao vodilja svih studenata, a koja glasi: 'Niko nije jači od čovjeka koji zna'.“

Studentica druge godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Alema Mehić obratila se u ime studenata-dobitnika stipendija iz kategorije socijalno ugroženih studenata. „Ovakav vid pomoći i podrške studentima proširuje mogućnost aktivnog uključivanja i djelovanja u životu akademske zajednice, pružajući ravnopravnost studentima slabijeg imovinskog statusa da budu aktivni članovi znanstvene zajednice, da promovišu svoje ideje, kritičko mišljenje i  kreativno stvaralaštvo. Fond 'Suada Dilberović' je jedini projekat gdje studenti daju svoj skromni novčani doprinos sa željom da pomognu svojim kolegama, omogućujući bolje uslove  za studiranje. Ovaj finansijski projekat ukazuje na humanost i solidarnost unutar akademske zajednice i činjenicu da jedan ovakav human akt doprinosi osjećaju socijalne solidarnosti“, navela je Alema Mehić, te naglasila: „Sa sigurnošću mogu reći da je ovaj projekat velika podrška i podsticaj za mladog čovjeka na njegovom putu usvajanja znanja, radostan i poticajan čin, ali i važna životna lekcija u našem daljnjem radu i djelovanju da budemo korisni članovi akademske zajednice i svojim doprinosom omogućimo Univerzitetu  ravnopravan status u evropskim znanstvenim krugovima.“

Finansijska sredstva za Fond „Suada Dilberović“ su, pored uposlenika, nastavnika, saradnika i studenata Univerziteta u Sarajevu, osigurali i pojedini poslovni partneri, prijatelji Univerziteta. Riječi zahvalnosti upućujemo i kompaniji „Huawei Technologies“, koja je Fondu „Suada Dilberović“ donirala 12.500 američkih dolara.

Svim dobitnicima stipendija čestitamo, a svim donatorima Fonda iskreno se zahvaljujemo na uključenju u ovu humanu aktivnost uz nadu da ćemo i narednih godina nastaviti uspješnu saradnju!

 

 



 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC