UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi

STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 

                 Broj posjeta

       od 01.03.2008. godine
Programi\Stipendije

 


Stipendije za apsolvente iz Bosne i Hercegovine

Njemačka ambasada obavještava da njemački parlament u saradnji sa Humboldtovim univerzitetom u Berlinu, Tehničkim univerzitetom u Berlinu i Slobodnim univerzitetom u Berlinu i ove godine u okviru programa Internacionalne parlamentarne stipendije (IPS) nudi stipendije apsolventima iz Bosne i Hercegovine. Politički zainteresirani mladi ljudi, koji su već završili univerzitetski studij ili su neposredno pred završetkom studija, dobivaju mogućnost da se upoznaju sa parlamentarnim sistemom u Saveznoj Republici Njemačkoj. Kandidati moraju odlično vladati njemačkim jezikom.

Uvjeti:
•    bosanskohercegovačko državljanstvo,
•    završen univerzitetski studij ili neposredno pred završetkom studija,
•    veoma dobro poznavanje njemačkog jezika,
•    poznavanje njemačke politike, društva i historije,
•    do 30 godina starosti na početku stipendije.

Stipendija:
•    450 eura mjesečno,
•    besplatan smještaj,
•    troškovi osiguranja i puta.


Završetak konkursa: 30. 6. 2014. godine.

Sve informacije na njemačkom jeziku potražite na web stranici njemačkog parlamenta: http://www.bundestag.de/internat_austausch/ips/info/bosnien.html ili na web stranici Njemačke ambasade u Bosni i Hercegovini: www.sarajewo.diplo.de.
 


Bauhaus Summer School 2014

Almost 400 students from over 60 countries meet every year at the Bauhaus Summer School in Weimar, the home of Bauhaus and Johann Wolfgang von Goethe. Participants earn credit points by taking courses in Architecture & Urban Studies, Art & Design, Engineering & Environment and Languages.

This year Bauhaus Summer School celebrates its 23nd anniversary. We look forward to welcoming your students into our Summer School family again and introducing them to the historical and modern atmosphere that makes Bauhaus-Universität Weimar unique.

For further information please visit: http://www.uni-weimar.de/summerschool/


Program stipendiranja „Matsumai International Foundation za 2015. godinu“

Ambasada BiH  u Japanu je obaviještena od strane Matsumai International Foundation da je objavljen program stipendiranja za 2015. godinu u trajanju od 6 mjeseci. Istraživački program stipendiranja je predviđen prvenstveno za oblast prirodnih nauka, medicine i inženjering, a kandidati moraju imati doktorat i biti mlađi od 49 godina.

Rok za dostavu aplikacija je 31. august 2014. godine.

Više informacija o ovome programu i prijavni obrasci dostupni su na web stranici: www.mars.dti.ne.jp/mif
 


Stipendije za studente dodiplomskih i postdiplomskih studija i stipendije za znanstvenike/znanstvenice


Austrijska ambasada u Sarajevu obavještava da je Savezno Ministarstvo nauke i istraživanja Republike Austrije saopćilo da su za studijsku 2014/2015. godinu stavljene na raspolaganje stipendije za studente dodiplomskih i postdiplomskih studija, kao i stipendije za znanstvenike/znanstvenice.
Konkursi za stipendije se raspisuju u okviru Austrijske baze podataka za stipendije i poticanje istraživačkog rada www.grants.at (na njemačkom i engleskom jeziku). Putem ove web stranice su, pored informacija o stipendijama Saveznog ministarstva nauke i istraživanja, dostupne i informacije o stipendijskim programima drugih institucija.
Prijava za stipendije mora uslijediti putem web stranice www.scholarships.at. Posebno se obraća pažnja na to da se za stipendije za 2014/2015. godinu može konkurirati isključivo elektronskim putem.

 


PRIJAVITE SE ZA NOVU SEZONU WORK AND TRAVEL PROGRAMA


Summer Work and Travel USA je program stvoren od strane US Department of State 1960-tih za studente iz cijelog svijeta koji žele da posjete Ameriku tokom ljeta; ne samo da turistički posjete Sjedinjene Američke Države već da zarade nešto novca i upotpune svoje studentske dane jednom nezaboravnom avanturom.

Work and Travel USA nudi priliku da budete više nego samo turista, a mi vjerujemo da je ovaj program jedno od najboljih iskustava koje možete steći. Prošle godine je 130.000 učenika otišlo u Ameriku preko Work and Travel programa. Kada dođete do nas, možete biti sigurni da ćete imati najbolje opcije u pogledu rada i smještaja u jednoj od vaših omiljenih destinacija. Mi smo među liderima u kulturnim i obrazovnim programima razmjene sa Sjedinjenim Državama i imamo dugu listu partnerskih organizacija koji zastupaju poslodavce.

Možete da odete u Ameriku, ako ste:
• REDOVNI STUDENT – Morate prisustvovati akreditovanoj fakultetskoj instituciju, državnoj ili privatnoj, i morate biti ispod 30 godina starosti. Trebalo bi da ste učenik na redovno upisanoj godini (ne obnovljenoj), sa prosječnim znanjem engleskog jezika.
• STUDENTI ZAVRŠNE GODINE – Možete da odete u Ameriku čak i ako ste završna godina osnovnih studija. Također se kvalifikujete za program ako imate namjeru da nastavite svoje studije na master ili doktorskom nivou.
• BRUCOŠ – Možete učestvovati u programu i sa prve godine univerziteta ako ste redovni student akreditovane fakultetske institucije, sa državnog ili privatnog univerziteta.

Američka ambasada  je veoma efikasna i iz godine u godinu olakšava uslove učešća u programu, tako da ne postoji minimalni prosjek ocjena za učešće, ali dobre ocjene nisu na odmet, a što manje nepoloženih ispita imate, bolje su vam šanse.

Dea Hillton (www.deahillton.com), turistička agencija iz Sarajeva, je ekskluzivna agencija za promociju i implementaciju projekta Work and Travel in USA za FBiH.

Više informacija o programu dostupno je na web stranici: http://www.workandtravelusa.ba/ 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA

 


 


 

 

 
Sarajevo, BIH, Bosnia And Herzegovina
Temp: 22°C
Rel.temp.: 22°C
Vlažnost: 57%
Brzina: 4 km/h
Smjer.: 230°
Pritisak zraka.: 1010.16 mb
SW
Detaljno
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC